Музеи в страната може да затворят врати

Музеи в страната може да бъдат затворени след символичните протести, които се състояха в „Нощта на музеите“. Това съобщиха за „Класа“ от синдиката към КНСБ. Всички галерии и експозиции работиха до полунощ в събота срещу неделя, хиляди хора се насладиха безплатно на уникални експозиции.
Мария Йорданова e етнограф в музеите в Батак и Пазарджик от девет години. Тя сподели пред Нова тв, че обича много работата си, но заплатата й не помръдва от 352 лева. Обичта към професията е задържала 36 години в музеите и старши уредника Валентина Танева. Основната й заплата от 415 лева е една от най-високите за страната. Освен като уредници, музейните работници се занимават с проучвания, реставрация, водят курсове по етнография и история за ученици. 26-годишната Цветелина Гидакис е  най-младият уредник в музея в Пазарджик.
Уредниците искат поне 50% увеличение, за да може възнаграждението им да стигне средното за страната. Въпросът дори не е само за заплатите на музейните служители, въпросът е за дейността на музеите изобщо, заявиха музейните специалисти. В отворено писмо до медиите представителите на сектора заявяват, че заплащането им е "унизително ниско", обществената роля на професията им е подценявана, а правителството е останало само с "голи обещания" за промени в сектора. „Ние, специалистите в музеите и галериите на България, заявяваме, че кризата в духовността е по-страшна от икономическата криза, че културен туризъм не се прави без музеи, че гилдията ни застарява, че ниските заплати демотивират младите специалисти, че музеите и галериите ни изостават от европейското и световното ниво", пише в мотивите за протеста.
В деня на професионалния си празник работещите в музеи и галерии предупредиха, че липсата на средства за обновяване и модернизиране на музеите и галериите ще доведе до отлив на посетители и поставяне на музеите в периферията на обществения интерес. Посетителите в Националния природонаучен музей в Нощта на музеите останаха неприятно изненадани – завариха заключени решетки. Обяснението на музея е включването на служителите в обявения протест.

Висшистите с най-ниските заплати

По данни на синдикатите заплатите на работещите в музеите висококвалифицирани специалисти - научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование в България.
Средната работна заплата в националните музеи и галерии е 456 лв., в регионалните и общинските музеи е между 420 и 460 лв., а едва 330 лв. е началното възнаграждение за млад музеен специалист с магистърска степен (само с 40 лева по-висока от минималната заплата за страната).
В бранша заетите са около 2500 души, от които 895 са с висше образование – научни сътрудници, реставратори и уредници. Много от тях получават не повече от 420 лв. с 20-годишен трудов стаж. Средната възраст на специалистите била около 45-50 години.
"Уважаеми политици и държавници, настояваме да ни включите в дневния ред на обществения договор! Не ни превръщайте в експонати от "музея" на управленското си безхаберие и лицемерие!", се заявява още в колективното писмо на работниците в музеи и галерии.

Как е по света?

И в богатите, и в бедните страни музейните работници са платени недостатъчно, доказа разследване на „Класа“. В Испания най-ниската заплата на музеен работник е 1100 евро, в големите национални музеи от рода на „Прадо“ и „Тисен“ служителите получават по 1800 евро. Във Великобритания реставратори и изследователи в сферата на музейното дело вземат не по-малко от 2000 паунда месечно. На Острова музеите са безплатни, а достъпът до тях – улеснен. В САЩ за музейните работници се осигурява заплащане не по-ниско от 35 000 долара годишно.
Заплатите на музейните работници в България ще бъдат увеличени догодина с 20 на сто, оповестиха от Министерството на културата. Въпросът е какво ще се промени с такова увеличение, което музейните работници възприемат като подигравка?!

Станете почитател на Класа