Бутици в Париж печелят с лика на Мерилин Монро

Бутици в Париж вдигат продажбите с лика на Мерилин Монро, съобщава френската преса. Става въпрос за отлично замислена рекламна кампания на две реномирани марки – Stefanie и Maurcie Renoma, които много умело използват русата икона, за да привлекат повече клиенти в условията на икономическата криза. А оттам – и да си вдигнат печалбите. Според експерти ефектът се е получил. Затова кампанията ще продължи до края на юли.
„Аз съм разкъсана на две. Усещам две същества в душата си. Едното е Норма Джийн, онази от сиропиталището, която не принадлежи на никого. Другото е русата фурия, онази с разлюляната бяла рокля, която принадлежи на моретата и океаните, на света на модата, на планетата“, казва през 1954 г. самата Мерилин за себе си. Двете Мерилин търсят себе си и се събират в една в рекламна кампания на двата магазина. Париж се опитва да възкреси образа на митичната блондинка такъв, какъвто никой не го познава. Кампанията се разгръща в пространството на двата бутика по особен начин. Неизвестни снимки на Мерилин, дело на фотографа Юрий Торопцов, са изложени на подходящи места в магазините. Друг фотограф – г-н Бернар, който е работил за Холивуд, е предоставил снимки от нашумялата си книга Marilyn Intimate exposures, която има огромен успех във Франция. Фотографиите са съчетани и с уникални малки експозиции от лични вещи на актрисата, нейни костюми и аксесоари. Всичко е подготвено изключително професионално, веща ръка се е докоснала до всяко кътче на двете експозиции. Събирани са след предварително проучване, за да се получи добър баланс на съдържанието.

От Норма Джийн до легендата

Дни преди да бъдат подредени изложбите в магазинното пространство, в Париж излезе книгата „От Норма Джийн до Мерилин“, в която Сюзан Бернар анализира метаморфозата, преживяна от легендарната блондинка. Книгата включва много документи, откъси от дневника на звездата, анекдоти, истории, разказани от съвременници. От четивото става ясно как се е родила Мерилин Монро не само като актриса, но и като социално явление, като мит за подражание. В книгата има уникални снимки, като онази, която показва Мерилин в деня на развода й с Джо ди Маджо през 1954 г., или пък кадри от снимачния период на The seven year Itch.
Светнат ли витрините на бутиците Renoma, вътре посетителят попада в очарователния и енигматичен свят на блондинката, която вече не е Норма Джийн. Изложбата е озаглавена Marilyn Monroe seule, което ще рече „Мерилин Монро сама“ - разказ за великата актриса, която дълбоко в себе си винаги е била сама.
Модата, която Мерилин наложи на поколения жени от своето време и след него, пък може да бъде проследена в едно неизползвано досега помещение на Renoma на улица „Де ла Помп“ във френската столица. Залата е превърната в галерия, където са изложени тоалети и аксесоари, лично притежание на Мерилин, и се показват за първи път.
Мерилин Монро е музата на предстоящия кинофестивал в Кан. В тази връзка по екраните във Франция се въртят нейни филми, а ликът й огрява и възможно най-нетрадиционните пространства.

Станете почитател на Класа