БГ плакатисти излагат в Съдебната палата в Потсдам

Акад. проф. д-р Иван Газдов, Милена Абанос, проф. Георги Янков и доц. д-р Николай Младенов подредиха свои плакати в Съдебната палата в Потсдам. Изложбата се открива днес под мотото „Право и справедливост“, а организаторите са Съюзът на прокурорите, Съюзът на юристите и Съдебната палата на провинция Бранденбург. Изложбата е под патронажа на министъра на правосъдието на провинция Бранденбург д-р Фолкмар Шьонебург и на министъра на правосъдието на Берлин г-н Томас Хайлман. Самата експозиция включва 20 плаката, които са специално създадени по повод поканата за двустранно сътрудничество. Предложена от домакините, темата провокира всеки един от авторите да създаде серия от 5 плаката, интерпретиращи различни етични и морални въпроси в понятията „право“ и „справедливост“. Честото разминаване между правото и справедливостта и нерядкото им противопоставяне в реалния живот прави темата актуална за всички страни от Европейския съюз и особено чувствителна за по-новите демокрации. Оригиналните гледни точки и констатации в изложените плакати разкриват силата и визуалната лаконичност в това родено на улицата изкуство, на което немската публика ще има възможност да се наслаждава в продължение на един месец.
Този двустранен проект е положителен пример за водене на съвременен диалог между обществото и институциите, представен чрез тази културна изява. Министърът на правосъдието на провинция Бранденбург д-р Фолкмар Шьонебург е категоричен: „Защото България може като един относително млад член на Европейската общност да даде многобройни импулси, които могат да са повод за нас да се замислим и критично, и с благодарност относно развитието на нашата обща ценностна система.“
За организацията на интересната инициатива даде своя принос и Културният институт към Министерството на външните работи и на Министерството на правосъдието на Република България. Изложбата ще бъде представена пред българска публика през месец октомври 2012 г.

Станете почитател на Класа