Вежди Рашидов предлага споразумение за двореца в Балчик

Министър Вежди Рашидов изпрати писмо до ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев с предложение на проект на споразумение между Министерството на културата и Софийския университет за управлението на Държавен културен институт "Двореца" в Балчик съгласно Решението на МС от 7 април 2011 г., съобщиха от МК.
Една година след решението на правителството такова споразумение още не е постигнато поради липса на съгласие между страните. Въпреки Решението на Министерския съвет, с поредица от актове и устни разпореждания, управата на Ботаническата градина не само отнема правото на жителите на Балчик за безплатен достъп (дори да преминават оттам на път за работа), но и системно нарушава условията на Решението, контролирайки достъпа на служители, гости и контрагенти на културен институт "Двореца".
Така, вместо да помага на архитектурно–парковия комплекс културен институт "Двореца" и заедно да развиват Балчик като туристическа и културна дестинация, ръководството на Ботаническата градина възпрепятства това. Освен това СУ системно извършва самоуправни действия със съоръжения и инфраструктура, има опити и за намеса в сградите, които не са под тяхно управление, и това е видно от протокола, издаден от областния управител на Добрич. В нарушение на т. 2 на Решението на Министерския съвет – "да не се сключват договори за съвместна дейност", СУ е сключил договори за сътрудничество.
В тази ситуация Министерството на културата счита, че ръководството на СУ "Св. Климент Охридски" би следвало да даде ясен и категоричен отговор дали смята да спазва закона и да зачита Решението на Министерския съвет, или възнамерява да потъпква не само дългогодишните традиции и граждански права, извоювани от жителите на Балчик, а и закона, който се преподава в неговите факултети.

Станете почитател на Класа