Подредиха картини на Георги Божилов-Слона

Изложбата "Портрети на духа" - рисунки и акварели на големия художник  Георги Божилов-Слона (1935-2001), бе открита вчера в галерия "Средец" на Министерството на културата. Изложени са непоказвани рисунки и акварели на Георги Божилов, които се съхраняват в частни колекции. Организаторите определят изложбата като "приятно предизвикателство", което разкрива началото на творческия път на Георги Божилов - един от знаковите художници от Пловдивската школа от 60-те години на миналия век. През 1959 г. Георги Божилов завършва Художествената академия, специалност декоративно-монументална живопис, в класа на проф. Георги Богданов. Допуснат е да участва в Първото международно биенале на младите художници в Париж. От 1960 г. участва в общи художествени изложби на СБХ. Приживе прави над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина.
Заедно с Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов, Георги Бояджиев-Бояджана, той е централна фигура в легендарната пловдивска група. Сърдечна дружба го свързваше с вдъхновителя и организатора на артистичния живот в Стария град на Пловдив Атанас Кръстев-Начо Културата. Георги Божилов работи кавалетна живопис, портрети, пейзажи и фигурални композиции. Негов стенопис в Пловдив има в Народната библиотека "Иван Вазов", мозайка - в Централната поща, сграфито - при Художествената галерия в Стария Пловдив, калкани. Налага се с изящни и лирични абстракции. На 30 май 2001 г., на 66-годишна възраст, Божилов загина в автомобилна катастрофа на път от Бургас за Царево, където е трябвало да присъства на откриване на своя изложба.
Монографичната книга, която съпътства изложбата, е разказ за изкуството на художника, за новаторския и модерен естетически възглед на Георги Божилов, който се оказа в позицията на един от основоположниците на съвременното изкуство в България след 1956 г.

Станете почитател на Класа