Moonrise Kingdom открива фестивала в Кан

Новият филм на американския режисьор Уес Андерсън Moonrise Kingdom ще бъде увертюрата към 65-ото издание на кинофестивала в Кан на 16 май, когато лентата ще се завърти в Grand Théâtre Lumière del Palais des Festivals.  В същия ден филмът ще бъде пуснат по екраните във Франция, още преди премиерата му в САЩ на 25 май.
Уес Андерсън, който е и съавтор на сценария заедно с Роман Копола, стана известен с филмите си Bottle Rocket (1996), Rushmore (1998), The Royal Tenenbaums (2001), The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), The Darjeeling Limited (2007), Fantastic Mr. Fox (2009). В Moonrise Kingdom играят актьорите Едуард Нортън, Брус Уилис, Бил Мъри, Франсис Макдорманд, Тилда Суиндън и Джейсън Шварцман, както и две деца. Лентата е снимана на един остров в Нова Англия и разказва перипетиите на деца и възрастни по време на буря в един летен ден на 1965 г. Филмът Moonrise Kingdom  бе избран от италианския кинематографист Нани Морети, който тази година оглавява международното жури. Нани Морети спечели "Златна палма" през 2001 г. със своя филм The Son's Room. Председател на журито в по-малкия конкурс Un Certain Regard пък ще е актьорът Тим Рот. Водеща на откриващата и закриващата церемония ще бъде френската звезда Беренис Бежо от черно-белия ням филм "Артистът", спечелил пет награди "Оскар". Бежо е френска актриса от аржентински произход, съпруга на режисьора на „Артистът“ Мишел Азанависию.
 
В конкурсната програма

Брад Пит ще представи най-новия си филм, озаглавен Killing Them Softly. Лентата, режисирана от новозеландеца Андрю Доминик, е един от основните претенденти в конкурсната програма на събитието. Канадецът Дейвид Кроненбърг също ще се състезава за "Златна палма" с филма си Cosmopolis, в който участва звездата от "Здрач" Робърт Патинсън, докато синът на режисьора Брандън е в селекцията на по-малкия конкурс Un Certain Regard със своя дебют Antiviral. Почитателите на "Здрач" вероятно ще се зарадват и на филма On the Road, режисиран от бразилеца Уолтър Салес и адаптация на класическия роман на Джак Керуак. В неговия актьорски състав е другата звезда на филмовата поредица Кристен Стюарт, която си партнира с Виго Мортенсен и Кирстен Дънст.
Сред претендентите за "Златна палма" са и миналогодишни носители на отличието като австриеца Майкъл Ханеке (Amour/Love), британеца Кен Лоуч (The Angel's Share) и румънеца Кристиан Мунгиу (Beyond the Hills).
В основната програма е и ветеранът на френското кино и любимец на европейския фестивал 89-годишният Ален Рене с неговия Vous n'avez encore rien vu ("Все още нищо не сте видели").
Холивуд също влиза в рамката на форума с третата част от анимационната филмова поредица Madagascar 3: Europe's Most Wanted, която е в 3D формат. Той ще бъде представен извън конкурсната програма, както ще е и Hemingway & Gellhorn на американския режисьор Филип Кауфман, в който звездите са Клайв Оуен и Никол Кидман. Това дава на организаторите надежди, че един от тях ще бъде сред гостите. Лентата, която ще закрие събитието в Кан, е Therese Desqueyroux на Клод Милър и ще бъде представена в чест на френския режисьор, който почина малко след завършването на снимките на филма. 



Станете почитател на Класа