Шерлок Холмс оживя в театър „Възраждане“

Култовият герой на Артър Конан Дойл - детективът Шерлок Холмс, оживя за първи път на българска сцена. В премиерния спектакъл на театър "Възраждане" в неговата кожа снощи се пъхна актьорът Даниел Цочев. Текстът е дело на драматурга Юри Дачев, режисьор е Бина Харалампиева. В постановката блестят Свежен Младенов, Анатоли Лазаров, Георги Златарев, Боян Младенов, Мариана Жикич, Татяна Захова, Ивет Радулова, Яна Кузова. Любопитното е, че Юри Дачев използва по-малко популярни разкази на Артър Конан Дойл, в които Шерлок Холмс отсъства. Той качва цялото действие на кораб, мотивирайки се, че великият автор е завършил медицина и като млад лекар наистина е плавал по море. Драматургът е очарован от по-задълбоченото общуване с прозата на сър Артър. Тя му е подсказала интересни възможности за театрална реализация, от които той може би ще се възползва в бъдеще. “Артър Конан Дойл наистина е написал забележителни творби в други жанрове, но надали някой, особено днес, би ги прочел, ако не знаеше за Холмс. И ето че този факт се превръща в мотив за престъпление. Артър Конан Дойл се опитал да убие Холмс. Негодуващите читатели обаче дали знак на писателя да разбере, че и за него няма живот без детектива. Писателят бил принуден да възкреси Холмс „, припомня драматургът.
Според режисьорката Бина Харалампиева криминалният сюжет е с много възможности. А близостта на актьорите с публиката пък е шанс зрителят да наблюдава съвсем извътре това, което се случва. Постановката е смесица на тъжното и смешното, на сериозното и комичното. Даниел Цочев е великолепен в новото си превъплъщение: „Забавляваме се с това, което ни предложи авторът, както и с трактовката на Бина. Имам лична провокация, защото има голяма прилика между д-р Хаус и Шерлок Холмс. След като бях замесен с гласа на д-р Хаус зад кадър, сега се опитвам да пресъздам друг толкова популярен английски образ и на сцената. И двамата герои разрешават тежки случаи, и двамата имат дилеми“, казва актьорът. Според Татяна Захова на българска сцена Шерлок Холмс се прави за първи път, а заслугата е на Юри Дачев и Бина Харалампиева. Даниел Цочев е българският Холмс. „Ще е любопитно за зрителите. Идеята бе да не показваме популярен случай на Шерлок Холмс, защото българският театрален зрител е чел Артър Конан Дойл. Освен това Юри Дачев ни предлага един изключително заплетен финал, когато прочетох пиесата, дори се върнах една-две страници назад. Така че публиката трябва да е внимателна, като следи действието, особено на финала“, подчертава Захова.
Особено щастлива от работата си е младата Яна Кузова, която нашумя много покрай сериала „Забранена любов“. „ Това е моят дебют, вече съм част от театър „Възраждане“. За мен е удоволствие да работя с тези актьори и да се уча от тях“.

Станете почитател на Класа