Празникът раздвижи и туризма

Великденските празници са мощен стимул за туризма по целия свят. Испания, където кризата удря солидно всички браншове, туризмът цъфти по време на Страстната седмица и носи приходи за бизнеса и хазната. Дестинации, популярни с колоритните великденски процесии, се пукат по шевовете в празничните дни. Галисийското градче Вивейро например използва Страстната седмица, за да се сдобие с бонус, който повишава престижа му в национален и международен мащаб – Великден във Вивейро бе обявен за събитие с международно значение. Това привлече любопитни от цяла Испания, а местните хотелиери и ресторантьори се скъсаха от работа.
Оживление в туризма по Великден се забелязва и в Германия. Малките баварски градчета и села, където великденската традиция е запазена от векове, станаха атракция за милиони туристи от целия свят. Пестеливите германци развързаха кесиите, а работещите в туристическия бранш не пропуснаха да изразят радостта си от печалбите.
В Гърция на празника се придава особено значение, макар че страната се тресе от протести. Православните елини отбелязват Великден заедно с католиците. И тази година гърците не пропуснаха да приготвят задължителното великденско меню. Неделята, която бележи края на постите, не мина без печеното агне. А морските курорти на Гърция отново се препълниха с туристи от целия свят. Тук държавата подпомага яко хотелиерите. Дотират се местата, където хотелите не са много и не са големи. С дотации оцелява и туризмът на Амулиани - единствения остров в гръцката част на Македония. Постоянното му население е едва 600 души, но през великденските празници обитателите му се увеличават десеторно.
Помислено е и за селския туризъм. Немалко хора отсядат във фермите, които са на няколко километра от плажната ивица.
Заявки за посещения на туристи от Румъния и от Гърция има за великденските празници у нас. Те са предимно към курортите, които са по-близо до двете държави. Гърците се насочват предимно към Банско и към южните ни градове, а румънците към Русе, Дряново, Габрово, Велико Търново. От бранша се надяват да се увеличат и българските туристи по курортите. В момента има много хубави пакети, които са за отстъпки в четирите празнични почивни дни. Всяка година с 5 до 7% се увеличават българите, които почиват по Великден. Интересът е предимно към къщите за гости, към комплекси, които са СПА, уелнес, към селски туризъм. Много наши сънародници пътуват към родните си места и това е екскурзия, тъй като там те харчат достатъчно пари в икономиката на тези градове.

Станете почитател на Класа