Приключи ремонтът на Политехническия музей в София

Политехническият музей в София вече е с обновена и модернизирана сграда след успешно приключилия в срок ремонт, съобщи за „Класа“ директорът на културния институт д-р Екатерина Цекова. Ремонтирани са покривните изолации, обновена е фасадата, дограмата е подменена, осигурен е още достъп до музея за хора с увреждания за пребиваване и самостоятелно придвижване в експозицията и многофункционалната зала, изградени са вътрешни рампи и платформи, обособен е и санитарен възел за хора с увреждания.
Ремонтът на Националния политехнически музей се осъществява по Оперативна програма ''Регионално развитие'' от Министерството на културата и е на стойност 645 хил. лв. След ремонта са създадени условия за пълноценното функциониране на сградата на музея, приведена е в съответствие с изискванията за осигуряване на енергийна ефективност и достъпна среда за хора с увреждания. Приключването на ремонта съвпада с 55-ата годишнина на музея, за която ще бъде подготвена и специална експозиция.
Сградата на Националния политехнически музей е построена през 1972 г. с предназначение на административна сграда при музея на Георги Димитров. В момента в нея се съхраняват и експонират материални свидетелства с научна и образователна цел, провеждат се дейности по образователни програми със средните училища и се организират конференции, симпозиуми и семинари. В музея се съхраняват над 22 000 експоната.

Станете почитател на Класа