150 български танцьори взривяват Чикаго

Български фолк фестивал ще разтърси Чикаго на 31 март, съобщиха от БГ фолк клуб "Верея" в щатския град. За втора поредна година Чикаго ще се превърне в място за среща на всички ценители и любители на българския фолклор в САЩ. Вторият български танцов фестивал Verea 2012 е най-мащабната културна проява сред българската общност в САЩ, имаща за цел да съхрани националния ни облик с помощта на родния фолклор.
Организаторът на фестивала Константин Маринов сподели, че е създал фестивала с цел "разпространяване на българския фолклор от самите българи в Америка". Неговото първо издание се състоя на 9 април 2011 г., в което взеха участие 5 състава само от Чикаго с повече от 100 танцьори. Второто издание на танцовия фестивал Verea 2012 ще бъде коренно различно – то ще се състои на сцената на Taft High School в Чикаго, а показаните танци ще бъдат подготвени професионално. Всеки от съставите от Чикаго ще се представи с 10-минутна програма, докато за гостите е предвидено по 15-минутно изпълнение. Целият фестивал ще бъде с продължителност от около два часа и половина. Направените досега финансови разходи по организацията на фестивала са поети изцяло от БГ фолк клуб "Верея", а подкрепа под една или друга форма е оказана от вестник "България", магазин "Младост", БПЦ "Света София", ресторант АvenueBG, За участие във Втория български танцов фестивал Verea 2012 към настоящия момент са се регистрирали 9 състава от САЩ и Канада, но евентуално към участниците ще се присъединят още един състав от Тампа, Флорида, и 1 оркестър от Канада. На сцената ще излязат повече от 150 танцьори и музиканти, а по информация на организаторите за фестивала ще пристигнат повече от 200 гости от всички краища на САЩ и Канада.
Желанието на организатора Константин Маринов е следващият фестивал да бъде още по-пищен, като амбицията му е в него да участват представители не само от Северна Америка, но също и от Европа, Австралия и Африка. И независимо че организацията на събитие от такъв мащаб изисква много усилия и средства, той е оптимист, че фестивалът ще бъде успешен и ще се превърне в традиция за българската общност в Чикаго.
Зад мащабната проява безспорно стои хореографът Константин Маринов. Завършил е Хореографското училище в София. В продължение на 8 години е танцьор в ансамблите "Загоре", "Слънчев бряг" и много други, с които гастролира на сцени по целия свят. Остава в САЩ след турне на ансамбъл "Слънчев бряг" през 2000 г. Участва в танцовия ансамбъл "Хоро" в Чикаго от 2005 до 2010 г., когато сформира БГ фолк клуб "Верея". През периода 2009-2010 г. преподава народни танци на малките изпълнители от танцовия ансамбъл "Хорце", "Малките българчета" през 2010 г. и "Синчец" през 2010 г.

Станете почитател на Класа