Берлинската стена: 20 години по-късно

Уникалната изложба "История и истории" (Common History And Its Private Stories) на виенския "МУЗА музей на повикване " ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия на 13 март. Тя е показана за първи път през 2009 г. в Артотеката на музея по повод 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Този факт обаче трябва да се възприема не толкова като най-важното събитие от съвременната европейска история, колкото като промяна с широкообхватно въздействие, като събитие, което поражда поредица от политически промени с глобално влияние, които белязаха живота ни през последните 20 години.
Изложбата е концептирана на основата на колекцията на МУЗА и идва у нас с помощта на отдел "Култура" на община Виена. Тя обединява различни индивидуални, политически и социални нагласи, лични реакции на промените, свидетелства на съвременници, рефлексии и самоанализи на творци от различни поколения и произход. Представените в изложбата 30 художници са от различни страни и имат различно културно минало, но всички те са се свидетели на промените, на прехода и на обединението, което всеки от тях пресъздава по свой неповторим начин. Куратори на експозицията на виенския музей, която гостува в София до 15 април, са българската изкуствоведка Яка Бубнова и австриецът Роланд Финк от МУЗА.
МУЗА е институция, която заслужава специално внимание. Под тази абревиатура е обозначена колекцията от съвременно изкуство на общинския департамент за изкуство на град Виена. Открит е през 2007 година в сграда, залепена за виенското кметство. Под един покрив са събрани три отделни секции – зала за темпорални презентации, галерия за изяви на млади артисти, които могат там да изложат творбите си и да ги продават без комисиона, и специфична артотека. Точно на това място жителите на Виена могат дори да си наемат произведения на изкуството за определено време, като плащат 2.50 евро за творба за един месец. Тоест МУЗА е мястото, където изкуство и потребители се срещат по възможно най-лесния начин. В галерията за изяви на млади артисти например е задължително всяка година да бъде даван старт поне на деветима млади таланти, като е възможно изложбите да бъдат комбинирани с концерти и лекции. Музеят е достъпен за изяви преди всичко на виенските творци, които го възприемат като свой дом. МУЗА разполага с една от най-внушителните колекции от графики – към 17 000. Творци от целия свят, които по някакъв начин са свързани с Виена, могат да поискат тяхна творба да бъде закупена от Общинския департамент за изкуство. Всяка година специалното жури, съставено от известни виенски артексперти, откупува поне 100 творби. На имейла This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.musa.at всеки може да предложи сътрудничеството си на МУЗА.

Станете почитател на Класа