Испанци посрещат първа пролет по български

По български посрещат първа пролет в средиземноморския испански град Буряна, на 60 км от Валенсия, в провинция Кастельон. И името му звучи по български, макар че си има абсолютно испанско обяснение на произхода – от burgos (квартал) и местната река Анна. Тук, на обширните цитрусови плантации, работят предимно българи, които са прочути с трудолюбието си и добрия имидж сред испанците. Заслугата е и на Асоциацията на българите за интеграция и развитие ”Хан Аспарух”, ръководена от родолюбивата и енергична Йорданка Данова, и Първото българско неделно училище „Васил Априлов”.  Двете институции не само пазят българщината сред емигрантите, но и приобщават испанците към нея. В училищата в селищата Aлмасора и Алкосебре  български деца масово раздават мартеници на съучениците си  и им разказват за типичния български символ на здравето и благополучието. Хлапетата от неделното училище дори украсиха едно дърво с мартенички и го превърнаха в атракция за цялата провинция. Млади и стари се събират в двора на асоциацията, за да пипнат червено-бялото дръвче, та да им донесе късмет през пролетта.
  Асоциация  „Хан Аспарух” събра българите от Кастельон на традиционен мартенски купон.  Събитието уважиха  генералният консул на Република България в Испания Kостадин Kоджабашев,  емблематичният посланик на Испания в България  Хорхе Фуентес и съпругата му Кристина, кметът на град Буряна Хосе Рамон Калпе.  Генералният консул Костадин Коджабашев (вече номиниран за БГ посланик в Мадрид) поздрави гостите и  българската общност, а посланик Фуентес се отпусна да говори за България на чист български език.  Йорданка Данова, председател на асоциацията, изнесе кратка лекция за историята на България. А възпитаниците на неделното училище „Васил Априлов” поздравиха гостите с песни и поезия.
 С топлота и уважение говори за българите и кметът на Буряна  Хосе Рамон Калпе:  „В провинция Кастельон българите са наистина много, проблеми с тях няма, трудят се и се интегрират чудесно в обществото. В общинския регистър на Буряна са се записали 154 българи, които работят основно в транспортния сектор, както и в отглеждането на цитрусови плодове. През последните години точно тази общност е сред най-активните в Дните на мултикултурния диалог, организирани от кметството. Кметът Калпе има доста приятели сред българската диаспора, той дори се готви да посети България: „Преди години бях за  48 часа в София, където тимът на „Виляреал“ изигра футболен мач. Харесаха ми внушителните сгради и паметниците, наситеният културен афиш и музикалните прояви. Даже успяхме да отидем на концерт. Имам желанието отново да се върна за по-дълъг престой в България.“



Дипломатът Хорхе Фуентес: Винаги ще бъда посланик на България пред света
Елиана Митова

- Г-н Фуентес, в област Валенсия работят много българи. Поддържате ли контакти с тях?
- Разбира се. Желанието и стремежът ми е да изпълня думите, които произнесох пред президента на Република България при моето изпращане: „Не знам дали в продължение на моята кариера винаги съм бил добър посланик на Испания, но винаги ще се стремя да бъда добър посланик на България където и да се намирам.” Това и правя.

- Радват ли ви срещите с българите?
- Много. България винаги е изпращала извънредно добри посланици в Испания, а в момента имате отличен генерален консул във Валенсия. Освен това в Кастельон се запознах с г-жа Йорданка Данова, която е председател на Асоциацията за интеграция и развитие „Хан Аспарух” и сърцато работи със сънародниците си.

- Как се чувствате сега, след като сте се  оттеглихте от  активната дипломатическа работа?
- На два пъти бях посланик в България, а сега не живея с усещането, че съм се пенсионирал. Отделям повече време за семейството и приятелите, които по-рано бяха „принасяни в жертва” на служебните задължения. Със съпругата ми пътуваме много, гостуваме на нашите деца и внуци във Вашингтон и в Брюксел. Ходим до Мадрид заради театрални постановки, аз имам ангажименти като лектор в университета и в Министерството на отбраната. Чакам повод, за да се върнем и в любимите ни места в България.

Станете почитател на Класа