Непознати творби на Чехов излизат на български

Непознати творби на Чехов предлага издателство „Ентусиаст” в първата книга от поредицата „ Избрани разкази”, която стартира на книжния пазар. Читателите ще имат възможност да преоткрият вечните творби на майстори на жанра като Хайнрих Бьол, Катрин Мансфийлд, Ги дьо Мопасан и други. Поредицата не претендира за антологичност, а по-скоро представя пъстра мозайка от многообразното творчество на авторите. Произведенията на Чехов поставят началото на поредицата, защото Антон Павлович е от авторите, които задължително се препрочитат на различен етап от човешкия житейски път. Няма друг писател, който така добре да се възползва от предимствата на краткия разказ, за да заинтригува читателите. Неговите текстове са наситени с много хуманизъм, проницателност, преоткриване на човешките потайни кътчета и звучат винаги актуално.
Книгата събира над 40 разказа на Чехов, които включват както най-популярните му творби, така и по-малко известни: „За любовта“, „Верочка“, „ Ариадна“ „У предводителшата“ „Старата къща“, „Злополучие“, „Случай от практиката“, „Гусев“ и други. Те представят многообразието и нюансите в темите и богатите жанрови възможности на разказа – от темата за любовта през по-битови и сатирични творби до дълбоки философски прозрения. В сборника намират място шестима преводачи – от утвърдени писатели като Ангел Каралийчев и Рачо Стоянов до едни от най-добрите познавачи на Чехов – Елка Хаджиева, Лиляна Ацева, Илиана Владова и други.
Антон Павлович Чехов е един от най-известните руски писатели по цял свят. Освен със своите разкази той е популярен и с множеството си пиеси, които се поставят и до днес. Автор е на около 900 творби, голяма част от които се превръщат в класически произведения на световната литература. Той работи като лекар почти през целия си живот, докато пише своите литературни произведения. Както сам казва, медицината е неговата законна съпруга, а литературата – негова любовница.
„Хубаво е да си спомниш за такъв човек, в живота ти веднага се връща бодростта, той отново придобива ясен смисъл“, споделя в своя очерк за Чехов Максим Горки, като не прикрива преклонението си към великия руски писател.

Станете почитател на Класа