Шедьовърът на Тициан “Диана и Калисто” остава в Англия

Картината на Тициан "Диана и Калисто” ще бъде запазена за нацията чрез сделка, договорена със собственика и - херцога на Съдърланд, за £45 млн ($ 71.7 млн ), предаде BBC.

Националната галерия в Лондон придоби „изключително ценното” маслено платно след дълга кампания за набиране на средства.

През 2009 година, заедно с партньорите си от Шотландската Национална галерия в Единбург, лондонската галерия  спаси за публиката другата посестрима на картината - „Диана и Aктеон”.

И двата музея благодариха на донорите за "изключителната им щедрост".
Картините ще бъдат излагани заедно, на ротационен принцип, в Лондон и Единбург.

Картината на Тициан „Диана и Актеон” беше закупена  за ₤50 млн. ($ 79.7 млн). Първоначално беше даден срок на музеите, до края на 2012, да съберат пари за втората творба на Тициан.

Директорът на Националната галерия в Лондон, д-р Никълъс Пени заяви: "В продължение на повече от 100 години, тези две изключителни картини на Тициан са били считани за едни от най-големите шедьоври, останали в частни ръце във Великобритания.

"Ние успяхме да направим и двете картини достъпни за обществото, в труден период на икономическа криза, благодарение на уважението и любовта, с които се ползват двете галерии в продължение на много десетилетия."

Вили Гомпертц, редактор в отдел Изкуство в BBC каза по повод вероятността картините да бъдат разделени: "След като почти половин хилядолетие, платната са излагани заедно, разделянето им би било огромна загуба за историята на изкуството и възможността на британската общественост да се наслади на тези два големи шедьоври на живописта". "За националните галерии във Великобритания,  изнасянето на „Диана и Калисто” извън странта  би било равностойно на това Италия да се раздели с Давид на Микеланджело".

Според специалистите, само едно от тези платна би струвало 150 милиона долара, ако бъде предложено на открит аукцион. "Диана и Актеон" и "Диана и Калисто" на Тициан се смятат за едни от най-великите ренесансови творби, останали в частни ръце. Те са рисувани в периода 1556-1559 г. по поръчка на испанския крал Филип ІІ. Днес те са част от т.нар колекция Бриджуотър, която включва общо 32 платна, сред които шедьоври на Рафаел, Ван Дайк, Рембранд и Тинторето.

Финансиране на закупуването на „Диана и Калисто”
Искана цена - ₤50 млн.
• £ 25 млн от националните благотворителни резерви на Националната Галерия
• £ 15 млн. дарения и безвъзмездно предоставени средства от индивидуални дарители и тръстове
• ₤3 млн. от фонда лотария наследство
• £ 2 млн от Арт фонда
• ₤5 млн. отстъпка от исканата цена от херцога на Съдърланд
Общо събрана сума - £ 45 млн

/ по материали на BBC/

Станете почитател на Класа