„Великолепната седморка“ на „София филм фест“

Немската актриса Катя Рийман, израелският режисьор Еран Колирин, младата надежда на руското кино Ангелина Никонова, известният сценарист и режисьор Александър Миндадзе, уникалният Зигфрид, добре познатият у нас немски режисьор Файт Хелмер и американският кинематографист Майкъл ди Джакомо ще бъдат сред специалните гости на на 16-ия „София филм фест“.
Катя Ханхен Лени Рийман е една от най-търсените актриси в Германия. Партнирала си е на екрана с актьори като Жерар Депардийо, Жан Моро, Фани Ардан. Играе в Мюнхенския камерен театър и в театър „Шилер” в Берлин. Освен успешна актриса, тя композира и пише текстове на песни. За изключителната си игра във филма на Маргарете фон Трота „Розенщрасе” (2003 г.) Рийман е удостоена с Наградата за най-добра актриса на кинофестивала във Венеция. Филмът бе представен в рамките на 9-ия международен „София филм фест“, на който тя участва като член на международното жури. Публиката на „София филм фест“ познава работата на 39-годишния Еран Колирин от дебютния му филм „Посещението на оркестъра” (2007 г.), донесъл му международна слава и 50 награди от цял свят. Израелският творец ще бъде сред специалните гости на 16-ия СФФ, за да представи лично новия си филм „Размяната“ (2011 г.). Младата надежда на руското кино Ангелина Никонова пристига в София, за да представи игралния си дебют „Портрет по здрач“ (2011 г.). Филмът е социален и психологически портрет на днешна Русия с богатите и бедните в нея, със заключените в безличното си съществувание в света на средната класа хора. Роденият през 1949 г. в Москва Александър Миндадзе е смятан за един от най-добрите съвременни руски сценаристи и режисьори. В продължение на няколко десетилетия Миндадзе работи с режисьора Вадим Абрашитов. Двамата печелят „Сребърна мечка” през 1995 г. за „Пиеса для пасажира”. Режисьорът ще представи на СФФ 2012 новия си филм „В събота“ (номинация за „Златна мечка“ в Берлин’11), първият руски игрален филм, посветен на ядрената катастрофа в Чернобил.
През 2012 година отново гост на фестивала ще бъде уникалният Зигфрид – сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор, музикант и писател. Наричат го „явление в новото европейско кино“.
Зигфрид ще представи в София новия си филм „Детски истории“ (2011 г.).
Файт Хелмер ще представи най-новия си филм „Байконур”, копродукция между Казахстан, Германия и Русия, предизвикателна и – както всичко, което прави Хелмер – нестандартна любовна история, която със сигурност ще събуди интереса и любопитството на фестивалната публика у нас.
Майкъл ди Джакомо идва на феста, за да покаже „Някъде, довечера” (2011 г.). Филмът е съвременна градска приказка, в която двама нюйоркчани се опитват да намерят компания в телефонен чат за възрастни. Въпреки че никой не е това, на което другият се надява, двамата се сприятеляват, за да докажат, че очарование може да бъде намерено и в най-пренебрегваните сърца.

Станете почитател на Класа