Пет „Оскар“-а за „Артистът“

"Артистът" спечели пет от най-важните награди "Оскар" и прогнозите се сбъднаха. Предизвикалият сензация черно-бял ням филм заслужи най-престижните награди в света на киното, след като вече има над 45 други отличия, получени из целия свят през последните месеци. Отличията са за: най-добър филм (продуцент Томас Лангман), за режисура (Мишел Азанавичус), мъжка роля (Жан Дюжарден), оригинална музика (Людовик Бурс) и костюми (Марк Бриджес).
За първи път от 1929 г. ням филм заслужи "Оскар" - след наградения при първото обявяване на наградите на Американската академия за филмово изкуство и наука "Крила" (Wings) - филм за Първата световна война. На второто връчване на "Оскар" вече печели тонфилм - The Broadway Melody.
Актьорът Жан Дюжарден благодари на мнозина, но започна с поклон към историята на Холивуд и към легендарния Дъглас Феърбанкс (1883-1939), който е водил церемонията на "Оскар" през 1929 г. Тогава тя е продължила 15 минути, а билетът е струвал 5 долара.
Режисьорът Мишел Азанавичус благодари на трима: „Били Уайлдър, Били Уайлдър, Били Уайлдър!"



Ясен Дараков за bTV
В залата, където се проведе церемонията по връчването на „Оскар“-ите, кореспондентът на bTV Ясен Дараков интервюира някои от звездите, които минаха по червения килим.

Към Анджелина Джоли

- Как беше премиерата на филма "В земя на кръв и мед"?
- Бях много развълнувана, особено, че успях да отида в Сараево, и съм много щастлива за посрещането, което имах. Най-кървавият конфликт след Втората световна война. Конфликт, за който не се говори достатъчно. Колкото повече четях, толкова повече осъзнавах, че хората трябва да научат повече. Влюбих се в мястото, срещнах се с жертви на войната. Това е изключителна част от Европа, с изключителни хора, изключителни артисти. Бях голяма късметлийка да прекарам време с тях.

Към Джордж Клуни

- Коя от двете номинации, които имате, бихте искали да спечелите?
- Мисля, че няма да спечеля нито една, затова не трябва да избирам. Просто се забавлявам.
 
Към Кристофър Плъмър

- Как се чувствате тази вечер?
- Добре, как иначе да се чувства човек на червения килим.

- Какъв съвет бихте дали на хората, които тази година за първи път получават „Оскар“?
- Да не се главозамайват.

- Бихте ли казали, че човек не бива да е тук заради наградата?
- Трябва да обичаш това, което правиш, и ако не го обичаш искрено – откажи се, защото няма смисъл. Иначе ще претърпиш много разочарования.

Станете почитател на Класа