„Творческа Европа 2020” пази културното разнообразие

В пазара на изкуството в Европа има много голямо културно разнообразие. Целта на програмата "Творческа Европа" е да запази това културно разнообразие на езици и традиции и да помогне на творците да представят творбите си по-лесно по света. Това каза вчера на пресконференция в Министерството на културата Ан Бранш, началник отдел „Култура и дейности” в Главна дирекция „Култура и образование” на Европейската комисия, предаде репортер на агенция „Фокус”. Предложената програма би позволила 300 000 творци и културни дейци да получат финансиране, за да могат посланията им да достигнат до нова публика извън родните им страни. Над 1000 европейски филма трябва да получат подкрепа за разпространение, за да могат да бъдат видени от зрители в цяла Европа.
Най-малко 2500 европейски киносалона трябва да получат финансиране, благодарение на което да осигурят поне 50% от прожектираните от тях филми да бъдат европейски. Над 5500 книги и други литературни творби ще получат подкрепа за превод, за да могат читателите да ги прочетат на своя роден език. Проектът включва и идеята много културни организации да получат обучение, чрез което да придобият нови умения и да засилят капацитета си на работа в международен мащаб.
Планът за насърчаване на секторите на културата и творчеството в рамките на стратегията „Творческа Европа 2020”, който бе представен вчера в Министерството на културата, заинтригува дейците на културата. Програмата „Творческа Европа” е приета в рамките на 2014–2020 г. и е в началото си. Тя предвижда хиляди хора да се възползват от увеличената подкрепа от ЕС по програмата „Творческа Европа”, включително и хората в България. Проектобюджетът по програмата е 1,8 млн. евро за периода 2014–2020 г.

Станете почитател на Класа