Кристо отлага проекта си за покриване на река Арканзас

Американският художник от български произход Христо Явашев-Кристо обяви, че грандиозният му проект за изграждане на артинсталация над река Арканзас в Колорадо ще стартира с година по-късно, съобщава "Денвър пост". Той трябваше да се осъществи през август 2014 г. Замислен е от Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод още в края на 1990 г. и оттогава реализацията му е отлагана общо четири пъти.
"Над реката" предвижда "обличането" на 5,9 мили от водния басейн с 10 км носещи се като вълни алуминиеви панели, които да променят сянката всеки ден. Артистичното съоръжение ще краси Арканзас в продължение на две седмици. Предполага се, че то ще привлече хиляди туристи от цял свят. Именно заради това творецът получи и разрешение за осъществяването на проекта от местните власти през ноември миналата година.
Няколко месеца по-късно обаче природозащитници заведоха дело и поискаха от съда да спре "Над реката". Аргументите им бяха, че инсталацията може да наруши естествения хабитат на флората и фауната в региона, да предизвика верижни катастрофи по околните пътища и да попречи на развлекателната дейност на местните жители.

Станете почитател на Класа