Вера Немирова взриви операта във Франкфурт на Майн

Българката Вера Немирова взриви оперния театър във Франкфурт на Майн с постановката си „Залезът на боговете“. Режисьорката, смятана за едно от най-интересните имена в съвременния свят на операта, реализира последното заглавие от култовата тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на Нибелунга“. След премиерата, която се състоя в края на януари, билетите за спектакъла бяха изкупени чак до юни. Над 50 публикации във водещите германски всекидневници и в специализираните издания възхваляват „Залезът на боговете“. Frankfurter Allgemeine Zeitung и Frankfurter Rundschau посвещават обширни статии на Вера Немирова. Изданията не пропускат да отбележат, че режисьорката е от български произход.
Самата Вера Немирова е щастлива от факта, че успя да реализира на оперната сцена във Франкфурт на Майн тетралогията на Вагнер, работейки върху всяка едно от заглавията през последните години. Преди 30 години на същата сцена четирите заглавия от „Пръстенът на Нибелунга“ са поставени от режисьорката Рут Бергхауз, учителката на Вера Немирова.
Оперният театър във Франкфурт е смятан може би за най-авторитетната германска оперна сцена. Той съперничи на Берлинската Щаатсопер, привличайки световни гласове. Тук Вера Немирова работи върху тетралогията на Вагнер в екип от великолепни солисти, хористи, балетмайстори. През 2010-а "Рейнско злато" взривява оперния театър, медиите не пестят хвалебствени слова за модерната режисура, която "има за цел да покаже вечните страсти около богатството и парите, страсти, които тласкат към престъпления." С голямо майсторство Немирова държи зрителите, които познават добре това заглавие, в напрежение до края - това изтъква като плюс критик от Хесенското радио. Така отключва спонтанните аплаузи, които на финала изправят на крака публиката. Следват „Зигфрид“ и „Валкюра“, все така успешни и дискутирани. Сега българката подхожда и към „Залезът на боговете“, постигайки „ясна, точна и хипнотизираща гледка, която държи публиката в напрежение по време на целия спектакъл“, отбелязват критиците в германската преса. Успехът е зашеметяващ – чужденка поставя тетралогията на Вагнер в операта във Франкфурт на Майн!
Вера Немирова е внучка на писателя Добри Немиров. Майка й Соня Немирова е сред водещите имена на българския оперен театър. Баща й е оперният режисьор Евгени Немиров. По стечение на обстоятелствата Вера расте в Германия През 1982 г. майка й получава ангажимент в операта на Росток и семейството се премества в този източногермански град. Вера израства в театъра и учи оперна режисура в Берлинската консерватория, където майка й преподава пеене. Тя е любимата ученичка на Петер Конвични, култово име в съвременната опера. Успява да се наложи като режисьор в германските театри, въпреки че е чужденка. През последните години Вера Немирова поставя на много европейски сцени. Бурни реакции предизвика нейната постановка на „Макбет“ от Верди на сцената на Виенската Щаатсопер. В родината си България Вера Немирова вече реализира една постановка - „Момичето от Златния Запад“ на Пучини, на сцената на Софийската опера. След броени дни режисьорката започва работа върху нов проект в София, операта „Любовен еликсир“ на Доницети.

Станете почитател на Класа