Фантастните скиталчества на духа

Столичната галерия „Ракурси“ откри нова изложба на известния наш художник Слав Бакалов. Този творец е твърде разнороден в своите пластически търсения и не престава да ни изненадва със свежите си хрумвания, фантазни скиталчества и формалистични експерименти. Естетическата провокация неизменно привлича Слав Бакалов. Той е изкушаван от предизвикателствата на духовните пътешествия. Неговото пластическо съзнание е амбивалентно и е непрекъснато разпъвано между фолклорните стилизации и формалистичните фойерверки.
Разбира се, експериментите с формата, при които виждаме движението на твореца от експресионизма и кубизма през наивизма към сюрреализма, имат своите дълбоки съдържателни основания. В разлагането й той търси невидимите проявления на Натурата. Изкушава го многопластовостта на духовния пейзаж, който стои зад определена фигура, състояние или внушение. Би могло да се каже че значителна част от творбите на Слав Бакалов представляват метафорични експлозии на подсъзнанието. Там се разхождат прадревни страхове и суеверия, текат потоците на мистични енергии. Авторът натоварва своите платна с многобройни митологични алюзии и реминисценции, неговото художествено съзнание обича да се рее из бездънните пространства на историята.
Слав Бакалов е постоянно осеняван от интелектуалното вдъхновение, той се страстен и съзерцателен. Реалистичен и диаболичен. Наивистичен и модернистичен, творецът е разтворен в безфизическата провокация и е убеден, че няма граници пред пластическия експеримент, стига той да е съдържателно мотивиран.
За всичко това и за още много други духовни послания ни говори новата изложба на Слав Бакалов в столичната галерия „Ракурси“

Станете почитател на Класа