Отиде си актьорът Ангел Георгиев – Ачо

Трупата на театър „София“ осиротя - отиде си още един колоритен и неповторим актьор – Ангел Георгиев – Ачо. Една от последните роли, в които го гледахме, е в сериала на Би Ти Ви "Седем часа разлика". Ачо остави трайна диря в Сатирата, където работи близо 30 години, в театрите в Благоевград и Пазарджик. Има над 100 роли в театъра и още толкова в радиото, телевизията и киното.
Сред ролите му са: Сотир в "Одисей пътува за Итака" от К. Илиев, Манчо във "Вражалец" и Кочев в "Новото пристанище" от Ст. Л. Костов, Безотговорния в "Рейс", Тихов в "Мамут", Висящия в "Сако от велур" от Ст. Стратиев, Михал в "Михал Мишкоед" от С. Доброплодни, Мъжа в "Брачен етюд” от Е. Олби. Ще го помним като Президента Делбек в "Хотел между тоя и оня свят" от Е. Е. Шмит, Борис – поп в "Конят на Александър Велики" и Йосиф във "Всички луди ме обичат" от Стефан Цанев, Баптиста Минола в "Укротяване на опърничавата" от Шекспир и др.
Ачо бе от онези творци, които остават разпознаваеми още преди да се появят на сцената – достатъчно е само да чуеш гласа им. Разпознавахме го лесно по радиото, на тв екрана, в киното и в театъра.
През 1998 г. Ачо получи наградата "Икар" на САБ за най-добра мъжка роля – Михал в "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни.
Ще се простим с Ачо на 9 февруари, четвъртък, от 12,30 ч, църквата "Св. Седмочисленици" в София.

Станете почитател на Класа