Голямата награда „Сирак Скитник“ - за музикалните състави на БНР

Българското национално радио връчи годишните журналистически награди "Сирак Скитник" за 2011 година на официална церемония в Първо студио на БНР. Голямата награда за цялостен принос в развитието на радиото получи Дирекция "Музикална продукция и състави" на БНР – за изключителния принос в развитието на българската музикална култура и обогатяването на националния радиоефир. „Музикална продукция и състави” е едно от най-представителните направления в структурите на БНР, с дългогодишен принос не само в обогатяване на звученето на радиопрограмите, но и в развитието на българската култура изобщо. В дирекцията влизат Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент маестро Емил Табаков, Смесеният хор на БНР, Биг бендът на БНР, ръководен от известния български джазмен Антони Дончев, Оркестърът за народна музика, Детският радиохор, Вокалната група „Радиодеца”, водена от Илина Тодорова.
Призът за радиожурналистика бе присъден на Цветан Цветанов – водещ в програма „Христо Ботев”, за поредиците от високопрофесионални вечерни радиопредавания на културна тематика, съчетаващи в себе си методите на социологията и културологичния анализ, световното познание в областта на етнологията и традиционните и авангардните изкуства.
Трима са носителите на приза в категория „Тематични или информационни предавания“: предаването „Вива ла музика” – Румяна Карадимчева и Владимир Джамбазов, програма „Хоризонт” - за нестандартен подход в представянето на музиката, оригинални идеи и висок професионализъм; „Нашият ден”, програма „Христо Ботев” - различният сутрешен блок в радиоефира, и предаването „Мрежите” с автор и водещ Биляна Господарска, Радио Пловдив.
„Сирак Скитник“ за принос в утвърждаването на регионалната тематика в програмите на БНР бе даден на екипа на предаването „Днес” на Радио Шумен - за поредицата от репортажи, интервюта и коментари за евентуалните проучвания и добив на шистов газ в Североизточна България.
Известният композитор Кристиян Бояджиев, програма „Христо Ботев”, бе отличен с приза за заслуги в областта на музикалното творчество.
На Дирекция „Техника” и направление „Инвестиции” на БНР бе присъдена наградата за внедряване на технологични и технични новости .
Борис Арнаудов получи специалното отличие „Сирак Скитник“ – за дългогодишен принос към фестивала „Златният кос”, програма „Христо Ботев”. Със същото отличие бяха наградени и Радио Варна за принос в развитието на културата в региона и редакция „Музика” на програма „Хоризонт” за популяризиране на съвременната българска музика.
Художествената галерия „Димитър Добрович”–Сливен завоюва почетен плакет – признание за високия професионализъм и съдействие при организирането на изложба с картини на Сирак Скитник в БНР.
Специалната награда, връчвана в памет на журналистката Надежда Дженева - „Златен глас на радиото“, отиде при Любомир Пеевски - едно от знаковите имена на програма „Хоризонт”.

Станете почитател на Класа