Защо художниците обичат дакелите?

Защо художниците обичат толкова много дакелите? Отраз едва ли някой може да отговори. Но безпрецедентната изложба, която се открива в галерията на "Шипка" 6 на 25 януари, наречена "Дакелска му работа...", може би ще даде приблизително точен отговор. Тя представя симпатичната порода кучета в съвременното българско изобразително изкуство. На любопитните платна ще се наслаждаваме до 11 февруари, а след това - в Русе, в галерия "Приятели" - от 8 до 27 март.
От времето преди много години, когато задължително се организираха тематични общи изложби за Ленин, Г. Димитров и за "социалистическото строителство", трудно може да се посочи такова масово участие. Организаторите от Съюза на българските художници са издирили 77 (!) художници от различни поколения, които се вдъхновяват от дакела и го рисуват с любов. В поканата им за предстоящата изложба се казва: "В химна на дакелите се пее, че няма друг като него -  твърдоглав и хитър като лисица, най-веселото куче на света. Това смешно на вид създание с дълго тяло и твърде къси крака е вдъхновявало художници, забавлявало писатели и е правило компания на много прочути и мъдри личности благодарение не само на забавния си вид, но и на вроденото си самочувствие и гениална индивидуалност. Добре представен в попкултурата благодарение на забавното си тяло, подобно на кренвирш, дакелът се появява във всички изкуства като муза в съвременната култура. Не е нужно да сме виждали снимка на кралица Виктория с нейния любим дакел, разнежените Фрида Кало и Диего Ривера, прегърнали малко кученце, Пабло Пикасо и Лумп, неразделни в последните 16 години и свързани в едно истинско мъжко приятелство, Анди Уорхол и неговите два дакела Арчи и Амос, Дейвид Хокни с Буджи и Стенли, нарисувани в 365 платна. Или да сме чували историята на Джон Уейн и неговия Чарли, спасил семейството му от пожар“.
Дакелът е много повече от куче - верен, умен и равноправен приятел. Организаторите на изложбата напомнят на зрителите текст от немския химн на дакелите:
Wenn Du noch keinen Dackel hast, dann hast Du wirklich was verpasst, или в превод „Ако още не си имал дакел, значи наистина си изпуснал много“. Струва си да припомним и репликите за дакела от култовия филм „Топло“ „Голям човек е дакелът“. Така че си струва на 25 януари да минете през „Шипка“ 6.

Станете почитател на Класа