Виена: 450 бала и над 2000 часа танци

Виена ще е домакин на повече от 450 бала, които предлагат над 2000 часа танци, през 2012 година. Австрийската столица очаква 475 хил. бални гости, като 270 хил. от тях ще са местни. От януари до началото на март световната столица на валса весело празнува карнавал. Виенските балове са най-различни. С особено настроение е зареден Балът на собствениците на кафенета (10 февруари в Хофбург). Ежегодно на него присъстват над 5000 души. След края на бала много от гостите се качват на традиционните виенски файтони и се отправят към кафе "Ландтман", където веселбата продължава до зори. На 13 януари в сградата на виенското кметство се състоя 90-ият Бал на цветята. Тази година той премина под знака на 150-годишнината от създаването на виенските паркове. Залата бе украсена с повече 100 хил. цветни стръка. На 17 февруари Виенската концертна зала ще е домакин на най-сладкия бал на сезона - Бонбонения бал. Той е известен с веселото настроение в неформална обстановка.
85% от участниците в ежегодното проучване за причините за посещение на бал са посочили на първо място възможността да прекарат една приятна вечер с партньора или партньорката си, 75% отиват на бал заради невероятната атмосфера, а 70% правят този избор заради срещите с приятели. Танците и хубавата музика също са сред безспорните фактори, които привличат виенчани в балните зали, но те се нареждат на едва четвърто място. Бизнес интересите не играят почти никаква роля.
Този сезон виенчани ще инвестират средно по 230 евро на човек в баловете, което е с 10 евро повече от миналата година. 39 млн. евро ще дадат гостите за билети, резервация на маси и за храна и напитки. За нови бални костюми, обувки и аксесоари ще бъдат похарчени около 20 млн. евро, 21 млн. евро виенчани ще оставят във фризьорския салон и при козметика, за вечеря в ресторантите преди бала, за такси и за опреснителни танцови курсове.

Станете почитател на Класа