Диригентът Васил Димитров: Зала „България“ се нуждае от ново управление

Спорът за използването на зала „България“ се задълбочава, след като оркестрите на БНР и на „Кантус фирмус“ поискаха промяна на статута на залата. Диригентът Емил Табаков (Симфоничен оркестър на БНР), колегата му Васил Димитров („Класик ФМ“) и директорът на Софийската филхармония Явор Димитров си размениха остри реплики в предаването „Тази сутрин“ по bTV.
Софийската филхармония в лицето на своя директор на практика е монополист в положението си на разпоредител на единствената в София акустична зала, в която може да се правят симфонични концерти, твърдят протестиращите. В съобщение до медиите директорът на Софийската филхармония г-н Явор Димитров обясни, че той има правото да определя наема на зала „България“. Министерството на културата подкрепи позицията на директора на Софийската филхармония, като декларира, че наемът ще се определя на пазарен принцип.
„Класа“ потърси мнението на Васил Димитров в качеството му на ръководител на частен оркестър, който се финансира без държавна помощ.


- Г-н Димитров, като ръководител на частен проект, свързан с изпълнението на класическа музика, чувствате ли се ощетени?
- Да, И ощетени, и засегнати. Филхармонията продава билети по 5 лева, защото е привилегирована с дотацията от държавата. Ние не продаваме билети по 5 лева, защото не сме дотирани от държавата. При нас 80 процента от бюджета ни се формират от продажбата на билети. Затова един билет при нас струва поне 18 лева. От един свой концерт филхармонията генерира 2400 лв приход. С него не би могла да си плати залата, ако трябваше да плаща наем. Значи за какво пазарно определяне на цената трябва да говорим – ако трябва да сме евтини за публиката, всички трябва да сме евтини, не само филхармонията. Защото Министерството на културата не е министерство само на държавната култура, а изобщо на културата.

- Каква е сега истината за касата, която ползвате в зала „България“?
- Плащахме по 1300 лева месечен наем за каса от 1 квадратен метър. Явор Димитров я забрани, защото имало влага там. Лично Явор Димитров ни скъса афишите просто защото се страхува от конкуренцията. Нашите концерти са продадени, за концертите на филхармонията се продават по 200 билета. Сега същият този господин обявява, че имало идея за обща втора каса за всички оркестри, също стопанисвана от филхармонията. По този начин Явор Димитров лишава оркестрите да правят концерти в зала „България“.

- Какво ще предприемете по-нататък?
- Ще продължим да се борим за правото си да музицираме в зала „България“. Защото тя би трябвало да е достъпна за всички класически музиканти.

- Как ще го постигнете?
- Имахме среща с кмета Йорданка Фандъкова по този въпрос, защото предлагаме общината да поеме управлението на зала „България“. Г-жа Фандъкова разбра проблема – стана й ясно че той е чисто персонален. Освен това имало е предложение от страна на министър Вежди Рашидов и залата, и филхармонията да се прехвърлят под управлението на Столична общината. Общината не иска филхармонията, защото това е още една грижа, с която не й се иска да се натовари. Но общината може да поеме само залата и съм убеден, че ще я менажира много по-добре от Явор Димитров.

- Всъщност вие не заставате срещу филхармонията, а срещу нейния директор Явор Димитров?
- Явор Димитров менажира лошо филхармонията, той я докара до дъното. Той е виновен за лошото състояние на този оркестър, който беше блестящ под ръководството на Емил Табаков. Ниското качество на програмиране и шуробаджанашките програми сринаха тази институция. И публиката й избяга. Колкото по-бързо обществото разбере тази истина, толкова по-добре. Филхармонията ще си върне престижа на водещ оркестър, ако нейният ръководител бъде сменен.

Станете почитател на Класа