Симфонични оркестри искат нов статут на зала „България“

„Кантус Фирмус”, представляващ оркестъра на Класик ФМ радио,  и Българското национално радио (БНР) организират протестна продажба на билети на специални цени за предстоящите концерти на двата оркестъра в четвъртък между 15 и 17 ч. пред централния вход на зала „България“ Протестът е в отговор на забраната за използване на отделна каса в сградата и разполагане на рекламни материали на двата състава.
БНР и „Кантус Фирмус“ изпратиха до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и министъра на културата Вежди Рашидов писмо, с което протестират срещу завишения наем на залата.
„В София има три симфонични оркестъра, които провеждат редовни цикли в зала „България“. Това са оркестрите на Софийската филхармония, на Българското национално радио и на Класик ФМ радио. Софийската филхармония се субсидира от държавния бюджет и управлението на зала „България“ й е поверено от страна на Министерството на културата. Филхармонията не заплаща наем за това, че прави концертите и репетициите си в зала „България“. Другите оркестри са наематели на залата и за да правят концерти там, заплащат наем на своя конкурент – филхармонията“, се казва в писмото. Според протестиращите
директорът на Софийската филхармония, използвайки монополното си положение на управител на зала „България“, осъществява рекет спрямо оркестрите на БНР и на Класик ФМ. Наемът за провеждане на концерт в зала „България“ скочи от 2400 лв.,
на 4830 лв.
„Кантус Фирмус“ и БНР предлагат управлението на зала „България“ да се отдели от това на Софийската филхармония. Залата е подарена на София през 1937 г. от „Чиновническото застрахователно дружество“ за провеждане на концерти, балове и други събития, които да радват и забавляват всички софиянци. Столична община, която провежда последователна културна политика от години в София, е най-подходяща за принципал на зала „България“. По този начин, от една страна, ще се облекчат разходите на Министерството на културата за залата, а от друга, ще се създаде реална конкурентна среда и равни възможности за всички, твърдят протестиращите.
Няма "битка" за зала "България”, заявиха от Министерството на културата в позиция до медиите по повод протестното писмо. Зала „България” е собственост на държавата и съгласно действащото законодателство е предоставена за стопанисване и управление на Национален държавен институт – Софийска филхармония. Това изисква всички прояви на други държавни, общински и частни формации да се реализират на договорна основа със съответните условия – наеми, продажби, реклама, графици за репетиции и др.
Размерът на наемите в залата вече следва да се договаря на пазарен принцип, като началната цена се определя от независими лицензирани оценители в съответствие със Закона за държавната собственост.
Министерството на културата проведе специална среща със заинтересованите страни. Очакваме градивен диалог по спорните въпроси с надежда, че концертният афиш на София за 2012 година ще бъде високохудожествен и интересен за ценителите и любителите на симфоничната музика, особено след ремонта и обновяването на концертния комплекс „България” с европейски средства по спечелен проект от Министерството на културата, се посочва в позицията.

Станете почитател на Класа