Голямата награда - за музикалните състави на БНР

Претендент за Голямата награда - за цялостен принос в развитието на радиото, е Дирекция „Музикална продукция и състави” на БНР заради изключителния принос в развитието на българската музикална култура и обогатяването на националния радиоефир. В структурата, част от Голямата къща на „Драган Цанков“ 4, влизат Симфоничният оркестър на БНР, който начело с маестро Емил Табаков продължава да бъде едно от най-влиятелните имена в българската музикална култура в наше време. Смесеният хор на БНР продължава да бъде лидер сред професионалните хорови състави в България – с огромен и богат репертоар, партньор на Симфоничния оркестър на БНР в пресъздаването на мащабни творби. С ново, модерно лице работи Биг бендът на БНР, ръководен от известния български джазмен Антони Дончев. Важна е дейността и на Оркестъра за народна музика, воден от Димитър Христов, работещ за запазване на фолклорните традиции у нас, запазената марка Детски радиохор на академик Христо Недялков, Вокалната група „Радиодеца” е в голямото семейство на музикалните състави в БНР. Заедно с ръководителката си Илина Тодорова най-малките певци внасят настроение и пъстрота навсякъде, където участват.

За наградата за радиожурналистика, връчвана за открояващо се присъствие пред микрофона, оригинални идеи, които утвърждават авторитета на радиото като обществена институция, ще се борят Диана Чепишева – кореспондент на БНР в Брюксел; Цветан Цветанов – водещ на вечерни предавания за култура в програма „Христо Ботев”; Емил Янев – водещ на „Трамвай по желание” в програма „Радио София“.

Сред предаванията тази година като отличаващи се екипи с висок професионализъм и оригинални идеи са номинирани „Вива ла музика” – Румяна Карадимчева и Владимир Джамбазов, „Хоризонт”; „Нашият ден”, „История за изкуството за деца”- „Христо Ботев”; „Форум” – „Радио София”; „Мрежите” с автор и водещ Биляна Господарска – Радио Пловдив.

За наградата, връчвана за принос в утвърждаване на регионалната тематика в програмите на БНР, претенденти са: Елена Кортел и предаването „Изгрев” – програма „Христо Ботев”; „Неделен мегдан” – Радио Благоевград; „Шистовият газ” и поредицата от репортажи, интервюта и коментари за евентуалните проучвания и добив в района на Североизточна България – програма „Днес” на Радио Шумен.

За наградата, връчвана за заслуги в областта на музикалното радиотворчество, ще спорят: Аделина Александрова – водеща на музикални предавания по програма „Христо Ботев”; Маня Попова – за предаването „Контрапункт” на програма „Христо Ботев”; Кристиян Бояджиев – за предаванията „Джаз клуб” и „Между барока и рока” по програма „Христо Ботев”; предаването „Музика от голямата къща” с водещ Лили Големинова – програма „Радио София”; екипът на отдел „Музикален звукозапис” с продуцент Сава Лавсов.

В категорията „Специална награда - за личност, организация или медия с международен авторитет, с принос в защита на обществения интерес в България“ номинирани са: Борис Арнаудов – за дългогодишен принос към фестивала „Златният кос” – програма „Христо Ботев”; Художествената галерия „Димитър Добрович” – Сливен; Радио Варна – заради приноса му в развитието на културата и алтернативното творчество на територията на Варненска област; Редакция „Музика” на програма „Хоризонт” за популяризирането на съвременната българска музика.

Станете почитател на Класа