Художници от Естония, Финландия и Унгария в обща изложба

Нетрадиционен, но изключителен интересен проект събра снощи ценители в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Четирима художници от различни националности, които творят в различни направления, показаха своите творби в обща експозиция. Става дума за естонците Юри Аррак и съпругата му Иви Аррак, за финландката Елина Сорайнен и за унгареца Андраш Сьоги. Зад проекта застава българското Министерство на културата, както и посолствата на Естония, Финландия, Унгария и Унгарският културен институт. Трябва да отдадем дължимото и на тримата посланици, акредитирани у нас – г-жа Юдит Ланг, (Унгария), г-жа Таря Лайтиайнен (Финландия) и г-н Рейн Ойдекиви( Естония).
Юри Аррак е считан за един от най-оригиналните и интересни представители на „поколението на 60-те” на естонския авангард. През 1989 г. е включен в списъка на 100-те велики естонци на ХХ век, а през 2000 г. е награден с Ордена на Бялата звезда II степен от президента на Естония. Той е творец, който винаги е бил ангажиран с по-мащабни културни каузи и чиито произведения трябва да бъдат разглеждани в един по-широк философски контекст. Юри Аррак често е наричан академичен модернист поради уникалния си стил. Юри Аррак би трябвало да е добре познат на любителите на естонска анимация и детски илюстрации от съветската епоха – негов е анимационният шедьовър Suur Toll,
Съпругата на художника, Иви Аррак, започва да се занимава с рисуване преди 18 години, а Юри Аррак е неин учител и съветник. Картините на Иви Аррак са чувствени, а емоционално наситените и хармонични композиции призовават към по-дълбоки и лични размисли.
Финландката Елина Сорайнен изработва както функционални съдове, така и скулптурни фигури. В работата си използва глина, която обработва на висока температура, камък и порцелан. Декоративните мотиви върху изделията й са създадени чрез техниката нерикоми. Става дума за стара японска техника, която изисква комбинирането на глина в различни цветове. Елина Сорайнен е бакалавър по изкуствата от Университета в Денвър, Колорадо, магистър по изящни изкуства от Токийския университет по изкуства „Тама“, също така доктор по изкуство от Университета по изкуство и дизайн в Хелзинки.
Андраш Сьоги е член на Националното сдружение на унгарските художници и на Художественото сдружение HÁM („Хамут”). За него е много важна подходящата употреба на цветовете, смята, че в ръцете на художника те са изключително силно средство за възбуждане на емоции. В този смисъл той може да бъде наречен експресионист. Важни теми в творчеството на Андраш Сьоги са заобикалящата ни архитектура, природа, пейзажи и символични композиции. Андраш Сьоги е възпитаник на Академията по изящни изкуства в Будапеща, 3D аниматор на свободна практика, моделиер и графичен дизайнер. В картините му откриваме силни влияния от постимпресионизма и експресионизма от началото на 20-те години на миналия век.
Древната езикова и културна връзка между унгарците и финските народи (включващи както финландците, така и естонците, очевидно е жива и днес. Макар и твърде различни като артисти, четиримата творци са обединени от много силна отправна точка – професионализмът и дълбоката естетика, от чиито позиции никога не отстъпват.

Станете почитател на Класа