Испански филм със "Златен Георгий" на кинофеста в Москва

Испанският филм "Вълни" на режисьора Алберто Мораис заслужи Голямата награда "Златен Георгий" на 33-тия международен кинофестивал в Москва. Награда взе и изпълнителят на главната роля Карлос Алварес-Новоа, а филмът получи и отличието на Международната федерация на филмовата критика (ФИПРЕССИ).
Жералдин Чаплин, в качеството си на председател на международното жури, изля възторга си от филма на превъзходен испански в препълнения театър „Пушкин“ в руската столица. Възторгът на Жералдин не е случаен – емоционалната й връзка с Карлос Саура явно е оставила трайна диря в душата и афинитет към испанските кинотворци. За авторитетната награда „Златен Георгий“ претендираха 16 филма, но „Вълни“ спечели и заради сюжета, и за превъзходната игра. Главният герой – актьорът ветеран Карлос Новоа, успя да „хване за гърлото“ публиката, влагайки страст и интимни чувства. „Вълни“ е вторият филм на режисьора Алберто Мораис, който все още минава за звезда сред младите творци (роден е през 1976 г.). Главният герой се казва Мигел, навършил е 80 години и предприема пътуване към миналото, след като е загубил жена си. Мигел се връща от Мадрид в малко градче във Франция, където преди половин век е бил затворен в концентрационен лагер.
Журито награди като най-добър режисьор Вонг Чинг По от Хонконг за филма "Мъст. Историята на една любов".
За най-добра актриса бе обявена полякинята  Урсула Грабовска във филма "Йоанна" на режисьора Феликс Фалк.
Почетната награда, носеща името на К.С. Станиславски, бе връчена на британската актриса от руски призход Хелън Мирън, която има далечни руски корени.
Преди официалното закриване бяха връчени и други награди. Симпатиите на зрителите спечели сръбският филм "Монтевидео - божествено видение" на режисьора Драган Белогърлич, който разказва за първото световно първенство по футбол през 1930 г.
Международното жури на федерацията на киноклубовете определи победители във всички програми на фестивала - два филма от Русия и един от Исландия.


Успех за „Кецове“, лентата се върти премиерно у нас на 23 септември

Българският филм "Кецове", режисьорски дебют на актьора Валери Йорданов и на Иван Владимиров, получи наградата на Федерацията на руските киноклубове, която носи името "Бодлив поглед". На 23 септември по кината тръгва новият български филм "Кецове". Актьорите вече заснеха фотосесия, която ще бъде част от рекламната кампания на филма. Въпреки че действието на лентата се развива на Българското Черноморие, снимките бяха направени в басейн в София.
Във филма се разказва за шестима младежи, които са решили да избягат от агресията на големия град и прекарват лятото си на доста отдалечен плаж на Черно море. Сценарият е написан още преди 6 години, но чак сега вижда бял свят. Заснемането на филма е отнело близо половин година, по-голямата част от него е заснета на Българското Черноморие.
Режисьорът на "Кецове" е много доволен от добре свършената работа. Той споделя, че не е очаквал, че филмът ще се приеме толкова добре от журналистите и критиците.
"Кецове" имаше световна премиера на 27 юни (понеделник) на Международния кинофестивал в Москва и  получи голямата награда за най-добър филм от конкурсната програма.

Българският филм "Кецове" спечели руската публика.

Станете почитател на Класа