"Полифония" чества Ивелин Димитров

Паметно честване на именития български музикален творец Ивелин Димитров организира Камерната капела „Полифония“ на 21 юни в Камерна зала „България“. Дамите от елитната формация ще изпълнят творби на своя основател, на Пуленк, Шуберт, Шуман, Брамс, Легле. Ще дирижира Людмила Герова, която успешно наследи маестро Ивелин Димитров като ръководител на „Полифония“ след неочакваната му кончина. Ще съпровожда на пиано Ивелина Иванчева. По време на концерта ще бъдат прожектиран филм за маестрото и за „Полифония“, ще бъде представена и книга за Ивелин Димитров.
Ивелин Димитров е култово име в българското музикално изкуство. След като завършва теоретичния отдел на Държавната музикална академия през 1952 г., където учи и композиция при Марин Големинов, той започва работа в детско-юношеската хорова школа „Бодра смяна”. Работи в хора съвместно с Бончо Бочев и дъщеря му Лиляна Бочева. Притежава изключителната способност да пленява децата и да ги приобщава към музиката и изкуството. Девойките, които напуснат „Бодра смяна“, защото са пораснали, продължават да музицират в „Полифония“ под ръководството на своя учител Ивелин Димитров. Така цели 4 десетилетия наред „Полифония” и диригентът Ивелин Димитров стигат до най-високите върхове на музикалното изкуство у нас и в чужбина. Певиците и техният ръководител се представят блестящо на редица международни форуми и печелят възможно най-големите награди. Хор и диригент живееха заедно – по стечение на обстоятелствата Ивелин Димитров издъхна по време на турне с „Полифония“ в Италия.
Людмила Герова е изключителен съмишленик на Ивелин Димитров. След неговата смърт тя поема диригентския пост, активно репетира и работи нов репертоар. С мисълта за Ивелин Димитров днес Камерната капела „Полифония” е в прекрасна форма, с освежена звучност, с нови солистки на отделните творби и истински нов заряд за успешна работа.

Станете почитател на Класа