Пет уникални експозиции привличат посетители в Софийската минерална баня

Топмоделът Адриана Скленарикова, която е в България по бизнес дела, се захласна по италианската изложба на мебели, позиционирана в централната баня. Блондинката бе очарована както от ретро експонатите, така и от ултрамодерния дизайн на столовете и канапетата. Седмицата на италианския дизайн се провежда от 10 до 18 юни в банята, тя е част от  Sofia Design Week. Институциите, партниращи на фестивала, са община София, Министерството на културата, Institut Francias, British Council, Casa Sicilia Bulgaria.  Фестът стана възможен благодарение на подкрепата на фондация „Америка за България“.
Изложбата цели да покаже на българската публика италианския индустриален дизайн на предмети, получили международни награди и подписани от световноизвестни творци. Очаква се експозицията да се превърне в най-голямата витрина на италианския дизайн, представян някога в България. Организаторите смятат, че изложбата ще бъде посетена от около 30 000 души. Събитието се провежда в годината на 150-годишнината от обединението на Италия.
Освен италианския дизайн, вчера в минералната баня бяха открити още четири интересни експозиции - „Има ли го, няма ли го - български продуктов дизайн сега“, „1/4 сериозно, 3/4 забавно - австрийска винарна на път“, „Театърът, това съм аз“, Big Active - музикални плакати“ .Vienna Design Week гостува в Софийската минерална баня с една типична небрежна виенска винарна, обзаведена изцяло с предмети на австрийски дизайнери. Повече пърформанс, отколкото изложба, временният ресторант-посолство на Vienna Design Week представя цяла програма с австрийски дизайнерски продукти, вино, типична кухня, музика, лекции и дискусии. Тази съвременна концепция и трактовка на виенския начин за добро прекарване е дело на архитектите Корина Биндер и Сузи Майер. „Театърът – това съм аз“ е ретроспекция от петдесет авторски плаката - тридесет от най-известните световни имена в тази област, а останалите двадесет - произведения на млади български автори, повечето още студенти в Националната художествена академия.
Big Active е консултантска агенция за дизайн, графика, творческа концепция и арт мениджмънт на някои от най-актуалните британски музикални изпълнители. Агенцията е работила с „Бек“, „Голдфрап“, „Софт Сел“, Бейсмънт Джакс, Кийн и Марк Ронсън, например.Основателят на Big Active, Джерърд Сейнт, идва заедно с изложбата и ще бъде един от лекторите на Sofia Design Week.
Всичко това се случва съвсем неслучайно точно в минералната баня в центъра на София. Тук всичко е история и по неповторим начин дизайнът се вписва в нея. Идейният проект за банята е от 1904 година на австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Грюнангер е придворен архитект както при княз Александър Батенберг, така и при Фердинанд. Той е един от четиримата архитекти, които правят преустройството на турския конак и го превръщат във величествения царски дворец. По-късно обаче банята е построена по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов. Именно затова се смята, че сградата на централната баня е едно от постиженията на българската архитектура. Тържественото откриване на сградата става през 1913 година – на 13 май, само две години след като изникват и халите. Според чуждите пътеписци това е " най-хубавата обществена баня в света". Банята е изградена в стил „виенски сецесион”, характерен с множеството си детайли. Орнаментите са с типични български, византийски и източноправославни елементи и са дело на художника Харалампи Тачев.

Станете почитател на Класа