Честват Деня на испанския език на 18 юни

Денят на испанския език ще се чества на 18 юни с редица културни събития в 78-те центъра на институт „Сервантес“, които се намират в 44 държави на петте континента.
Повече от тридесет испаноговорящи изтъкнати личности от сферата на културата, науката, спорта и бизнеса са посланици на третото издание на Деня на испанския език. Всеки един от тях е избрал любимата си дума на испански. За всяка дума вече може да се гласува в интернет сайта на Деня на испанския език www.eldiae.es
Пау Гасол, Шакира и Марио Варгас Льоса са част от посланиците на третото издание на Деня на испанския език . Директорът на институтите „Сервантес“ Кармен Кафарел представи в Мадрид третото издание на Деня на испанския език.
В институт „Сервантес“ в Бордо ще има концерт на Хулиета Венегас и Наталия Лафуркад. Във Франкфурт Денят на испанския език ще се отбележи в рамките на Испанската седмица, организирана в града, и ще включи сред множество други културни събития и проекта Sangre Nueva Jovenes Flamencos. Берлин е заложил на „поетически разговор със Силвио Родригез”, а институт „Сервантес“-Виена ще организира цирков кръжок за деца. В Куритиба (Бразилия) може да се посети изложбата на карикатури, посветени на фламенкото. В Атина ще бъде гост кубинският писател Рейналдо Монтеро, а Фес ще се преобрази в сцена на конкурс за приказки. Мадрид от своя страна ще превърне една от централните си улици „Алкала” в сцена за салса. В институт „Сервантес“ в София също ще има празник.
Испански говорят над 500 милиона души в света. Употребата му не се ограничава до 21 държави, в които той е официален език. В Европейския съюз, без да се брои Испания, близо 30 милиона души владеят испански на високо ниво. В Америка, като оставим настрана испаноговорящите страни, само в Бразилия можем да открием 5,5 милиона души, които умеят да водят разговор на испански. По приблизителна оценка на данните от САЩ, където живеят почти 40 милиона испаноговорящи, през 2050 г. това ще бъде първата в света държава по брой на испаноговорящото население. Впечатляваща е статистиката за испанския език в Азия. В страни като Южна Корея и Китай броят на изучаващите езика нараства ежегодно. В Китай те вече са 20 000. От създаването си през 2006 г. институт „Сервантес“ в Пекин удвоява курсистите си всяка година.

Станете почитател на Класа