Конфискуваха 130 фалшиви картини на известни майстори в Португалия

При внезапна проверка на полицията в Португалия по сигнал е открито огромно количество от фалшиви картини, които органите на реда са иззели, съобщиха агенциите. Повечето от нещата са много прецизни копия на оригиналните творби на гениалните Клод Моне, Анри Матис, Амедео Модилиани.
Броят на иззетите платна е почти 130, като те са били комплектовани и с фалшиви сертификати, удостоверяващи тяхната автентичност. Полицията подозира, че фалшификаторите са продали през годината значително количество картини, но към момента не са били разкривани екземпляри от имитациите. Предполага се, че в пласирането им има и посредници към търговците, които са пласирали копията към клиенти.
Португалското правосъдие създаде специализирано звено, което да се занимава с разкриването на фалшификати на произведения на изкуството. В него има специалисти и културолози, а операцията е проведена под кодовото название „Съкровището в планината“.
Жоан Оливейра, координатор на разследването, коментира: „Пикасо, Миро, Тулуз-Лотрек, Едвард Мунк....това е най-голямото разкрито депо на фалшификати в Португалия, а операцията е от изключителна важност за Европа.“
Сред другите гениални художници на 20-и век, които са били обект на имитация, са Шагал и Кандински. Работите на фалшификаторите показват много задълбочени и изключителни познания и артистични умения, подобно на тези на старите майстори като Леонардо да Винчи, който също е сред имитираните автори. По думите на Оливейра някои от фалшификаторите са изключително талантливи, като използват виртуозна техника. Той посочи, че фалшификациите е можело да бъдат продадени на нищо неподозиращите купувачи за сумата от над 15 милиона евро по оценката на търговци от Лондон.
Фалшификатите са открити в къща, в крайбрежния град Кашкайс, модерен курорт, намиращ се близо до Лисабон.
Подозират норвежка семейна двойка, че е свързана с престъплението. В съответствие с правните норми в Португалия имената им все още няма да бъдат оповестени . Жената, която е на 40 години, първоначално е била задържана, а по-късно - освободена. Тя е под наблюдението на полицията и няма разрешение да напуска града и страната до приключването на разследването. Нейният съпруг все още се издирва.
Според експертите сред фалшификатите има и картини в стила на определени известни художници, а не директни копия. Изключение прави фалшификатът на най-популярната картина на Василий Кандински от Ваймарския му период - абстракцията „Жълто-червено- синьо“, която е рисувана през 1925 г. в Париж. Португалските експерти по история на изкуството, които са видели фалшифицираните творби, са единодушни, че много от тях са изключително впечатляващи и наистина професионално изпълнени. Има детайли, които издават смесване на стиловете, което според изследователите е лесно разпознаваемо, но не и от любители или колекционери на вторичния пазар.

Станете почитател на Класа