Етичната комисия не откри нарушения при съдия Веселина Тенева

Етичната комисия към ВСС реши, че няма данни за нарушение на съдия Веселина Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, предаде БГНЕС. Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" прецени, че се отнася за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Съдия Тенева всяка година е подавала изискуемите декларации пред Сметната палата, уточниха от ВСС.
Решението бе взето, след като комисията изслуша съдия Веселина Тенева и се запозна с представени от нея писмени доказателства (документи) за сделки с 4 недвижими имота.
След изслушването, което продължи близо час, Теневаобясни пред журналисти, че е дала изчерпателни отговори на зададените й въпроси и отказа да отговори на въпроса - как се е стигнало до нейната кандидатура.
Съдия Веселина Тенева е юрист с безупречна репутация, коментира зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която е вносител на номинацията на съдия Веселина Тенева за главен съдебен инспектор, цитирана от "Фокус". „Поставила съм подписа си след проучване на работата й. Досега не съм чула магистрат да се усъмни в нейните професионални и лични качества”, добави Манолова. Нямам колебания за номинацията на съдия Тенева. Нямаме основания да оттегляме кандидатурата й”, каза още Мая Манолова.

Тенева беше изслушана във връзка с публикации за нея, че между 2004 и 2008 години е получила четири дарения от възрастната си майка Марийка: два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец.
Съдия Тенева е единствената номинация за поста главен съдебен инспектор.

Станете почитател на Класа