Премиерът: пряко договаряне - само при смъртен случай

Пряко договаряне за пари от европейските програми – само при смъртен случай. Ако сте я докарали дотам, значи сте оплескали нещата. Така премиерът Бойко Борисов се обърна вчера към кметовете на общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в Пловдив. “Ще получите наръчник с инструкции какво не трябва да се прави, за да има успешно усвояване по евросредствата“, отсече министър-председателят. Сред „забранените точки“, които са разписани в материала за кметовете, попадат и участията на ротационен принцип, разпределението на пазари, рушветите, непълното ценообразуване, фалшиви, завишени или дублирани фактури, фиктивен доставчик на услуги и други. „Всеки, който нарушава правилата, няма право да идва да ми иска пари. Заради никой от вас - малък, среден или голям кмет, аз няма да позволя да спрат парите“, каза още Бойко Борисов. „Досега нещата може да са били така, затова седем от седемте програми бяха спрени. Този кмет, който спазва правилата, ще получи пари. Било каквото било, но от днес е друго. Тук няма разлика дали кметът е от ГЕРБ или от друга партия. Както проверяват кмета на Ямбол, така ще проверяват всеки останал”, каза Борисов.
Той запита още дали има общини, които да не сепарират 100% битовия си отпадък, и препоръча кметовете, които не сепарират боклуците, да отидат в София и да видят как се прави. „От 2007 г. ви е казано какво трябва да направите. Който не го прави, да се сърди на себе си. За несвършена работа не плащам”, каза Борисов.
Острият тон на премиера обаче не смути общинските кметове. Председателят на НСОРБ и кметица на Смолян Дора Янкова дори поздрави правителството за получените положителни оценки за съответствие от Брюксел. „Убедихме се, че европейските пари не са лесни и усвояването им изисква огромен административен капацитет“, каза Янкова.
„Преди да дойдат положителните оценки от ЕК за европейските програми, нямаше възможност за междинни плащания. Сега вече може да използваме и междинните плащания по проектите. Водили сме преговори с ЕК за съответните програми, като сме говорили за 20 - 25% авансови плащания. Надявам се този процент да стигне до 30%“, каза пред кметовете финансовият министър Симеон Дянков.
Той допълни, че се водят и преговори по програмата „Техническа помощ” за увеличаване на средствата по нея. По тази програма общинските служители се обучават как да кандидатстват по европейски проекти и как да управляват отпуснатите по тях средства.

Станете почитател на Класа