Кристиан Вигенин: Опозицията била укротена?! Не, вот на недоверие ще има!

БСП продължава политиката си - обеща подкрепа по темите за председателството, напомни бившият външен министър

От самото начало на този парламент обещахме сътрудничество по темите на българското председателство и неговите приоритети, напомни депутатът от "БСП за България" и бивш външен министър Кристиан Вигенин в предаването "Лице в лице" по БТВ.

 

Запитан обезоръжи ли премиерът Бойко Борисов БСП, като оттегли Главчев, Вигенин каза - "Не, ние продължаваме нашата политика по отношение на председателството."

 

"От самото начало на парламента сме заявили ясно, че ще подкрепяме всички решения за българското председателство на ЕС, стига те да се взимат в Народното събрание. Аз съм председател на парламентарна комисия и работя много добре с колегите от ГЕРБ. Днес сме подписали документа за приоритетите по време на председателството. Този документ можеше да бъде готов още преди посещението на Антонио Таяни, но тогава дойде грешката на Димитър Главчев. Не може да се нарушават правата на опозицията и свободата на словото. Трябва да постигаме национални позиции", каза Кристиан Вигенин.

 

Правителството е по-силно и в Брюксел, ако има подкрепата и на опозицията, изтъкна той. Вигенин обяви, че в БСП не са се отказали да внасят вот на недоверие към кабинета. Темата е корупцията и искането на недоверие ще бъде внесено след гласуването на бюджета за следващата година. "Ако бюджетът не бъде приет в Народното събрание, вот няма да има", подхвърли Вигенин. А водещата вметна: "Вие се шегувате!"

 

Той коментира и позицията на премиера Борисов по отношение с Турция - тя е наш съсед, който пази границите на ЕС.

 

Партньорство - да, но не бива да си затваряме проблемите, които има Турция, подчерта Вигенин. Трябва известна корекция в говоренето на Борисов за Турция, бе неговият извод. Запитан за отношенията ни с Русия, Вигенин каза: "Не мисля, че ситуацията в Русия е същата като в Турция." И обобщи: "Подходът към съседите трябва да бъде комплексен."

 

"Политическата ситуация в Турция далеч не е розова. Премиерът Бойко Борисов не говори нищо за това. Трудно е да си партньор с държава, в която не спазват човешките права и свободата на словото. Да, трябва да си партнираме с Турция, но не трябва да си затваряме очите пред това, което се случва. Ние имаме нужда от европейска и модерна Турция за съсед", обясни позицията си Вигенин.

Станете почитател на Класа