Нинова: Искаме предсрочни избори и сваляне на Борисов!

БСП иска предсрочни избори и сваляне на Борисов от власт. Това стана ясно от речта на Корнелия Ниноа, лидер на БСП, пред 49-ия конгрес на партията. “Не просто трябва да сме алтернатива на ГЕРБ, това е задължително,

но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел – да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда. Нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен”, заяви Корнелия Нинова.

 

 

 

 

 

 

 

Последните седмици имаше много въпроси, защо свикваме заседание сега. Дори се внуши, че този конгрес е извънреден. Няма нищо извънредно в това заседание, посочи Корнелия Нинова. Тя подчерта, че конгресът е постоянно действащ орган и заседава не по малко от един път годишно, като обсъжда важни за страната и партията въпроси. „Има ли такива въпроси днес. За пръв път България е председател на Съвета на ЕС, което е възможност да бъдем активен участник за вземане на решения за бъдещето на Европа“, подчерта лидерът на БСП.

 

 

Тя припомни, че партията декларира, че ще подкрепи правителството за председателството при условие, че приоритетите за него бъдат изготвени в НС от всички партии. „Г-н Борисов прие това условие и разбира се не го изпълни. Обществото ни не беше ангажирано в смислен дебат как да се развива ЕС и къде е мястото ни в общите европейски интереси. Правителството сведе председателството до техническа подготовка, но не и до политики. Комисия в БСП изготви анализ за приоритетите на председателството“, допълни Нинова.

 

Сваляне ГЕРБ от власт, предсрочни избори и мотивация да ги спечелим, една от стъпките е вот на недоверие към кабинета, това предложи Нинова на конгреса. Той да реши кога БСП да преговаря с другите партии и да внесе вот на недоверие към кабинета. Нинова подчерта, че втората тема на конгреса е бюджет 2018. „Да, бюджет се прави от правителството, но е работа на опозицията да представи алтернативата си. Ние сме поемали ангажимент и сме длъжни пред онези почти 1 млн. българи, които ни подкрепиха да спазваме обещанията си. Работа на управляващите е дали ще се съобразят с алтернативата ни или ще е отхвърлят автоматично само, защото е предложена от опозицията, това ще бъде тест за тяхната политическа зрялост. Не просто предлагаме сметки, а залагаме алтернатива“, обясни Нинова.

 

Тя обърна внимание и на това, че е имало критики, че ръководството на партията се е самоизолирало, че трябва да се вслушва в членовете си. „Отчитаме това мнение и свикахме това заседание. Нека чуем какво мислят членовете ни по важни въпроси за България и БСП. По-важно е не как се оценяваме ние, а как ни оценяват сънародниците си. Защо се усилват гласовете на онези, които мислят, че всички партии са еднакви. Пропастта народ-политическа класа се увеличава“, категорична бе Корнелия Нинова.

 

Тя запита колко трябва да чакаме, за да осъзнаем, че това е огромен риск за функционирането на държавността, а не за оцеляването на БСП като партия. „Можем ли да заявим, че битката с ГЕРБ по оста ляво-дясно е абсолютно задължителна, но, че вече не е достатъчна. ГЕРБ е еманация на модела, който е резултат на политическите грешки на всички партии, участвали в управлението на страната в последните години на прехода. Може и да и останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ, но може и да бъдем държавници и да кажем преходът беше сгрешен, разбираме и искаме да променим това. В резултат на грешни политики, корупция и лични интереси в тези години на прехода, изчезваме като народ“, категорична бе Нинова.

 

Тя изтъкна, че страната се намира в демографска катастрофа, само за миналата година българите са намалели с над 50 000 души, а 2,4 млн. живеят в тежки материални неравенства. „Отваря се ножица между най-богатите и най-бедните. Делът на неграмотните достига критична нива, всяка година отпадат по 19 000 ученици. В това време между 10 и 15 млрд. лв. се присвояват от паралелната държава и сме първи по корупция в ЕС. Тези проблеми са натрупвани в годините“, посочи лидерът на левицата Народът ни, заяви Нинова, не е доволен от живота си и това недоволство ще изригне рано или късно.

 

Според нея, за да не позволят това да се случи ГЕРБ погнаха основни човешки права. „Свободата да мислиш различно, те прави мракобесник. Ако искаш да защитиш живота си, ти си държавен предател. Това е едно модерно робство, което се прави от ГЕРБ, която си присвои държавата. Този модел се подкрепя от различни структури на обществото, и бизнес структури, които предпочита да защитят интереса си сега и на парче, без визия какво ще коства това на България като държава. Масово се внушава, че няма алтернатива, а когато това се случи срещу нея се хвърля цялата държавна машина. Имитират се реформи“, посочи Нинова.

 

„Не просто трябва да сме алтернатива, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел-да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда, нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен. Няма да е лесно и изведнъж, но трябва да започнем с първите стъпки. Кое държи хората в зависимост-едното е бедността, а другото е неграмотността. Затова има нужда от промяна в данъчния модел и образователния модел“, заяви председателят на БСП.

 

От друга страна Нинова определи външната ни политика като политика на ПР-а, на снимката и снишаването пред по-силните. През това време, според нея, са се хвърлили време и средства БСП да бъде представена като антиевропейска партия. „Българският народ е равноправен с другите народи, санкциите срещу Русия трябва да паднат, не сме второ качество хора, за да ядем второ качество храни. Или ще променим Европа, или ще я загубим като цивилизационен избор, защото заради вашите десни правителство, ЕС е в това състояние. Десните партии определиха тези изказвания като антиевропейски и започна обработване на общественото мислене, че БСП е антиевропейска партия. Сега тези десни лидери започнаха да повтарят това, което ние говорихме по време на кампанията“, коментира Корнелия Нинова.

 

Тя изтъкна, че е подобрена комуникацията и организацията между ръководството и структурите по места, но обърна внимание на това, че в последните седмици в обществото се създало впечатление за тежък разнобой в БСП и изказвания, че никога в историята си тя не е била толкова разбита.

 

„Коя партия, кой е партията – не лидерът, не ръководството, а членовете на партията. Вие сте представителите им из цялата страна. Моля, да кажете на обществото дали нашите членове са разделени, да кажете по каква линия, ако не, моля да информирате и нас, и гражданите, от чие име 9 души наши другари изразяват публично такива позиция.

 

Събрахте ли се на съвети, упълномощихте ли ги или те говорят от свое име. Публичният дебат беше сведен до вот на доверие на лидера и неговото бламиране, ако само това беше въпросът той е лесен за решаване. В партията ни има много подготвени и качествени хора. Но не е това въпросът. Така наречената от медиите вътрешна опозиция или отделни другари имат различно мнение по много по-важни теми“, посочи Нинова.

 

Вместо да участват в решенията на партията, те стоят отстрани и критикуват-„материалът в ПГ на БСП е слаб“, това много ми прилича на едно изказване на Борисов, даже изразните средства са същите, заяви Нинова и призова – „Не посягайте към депутатите от ПГ“. Корнелия Нинова бе категорична, че застава зад ПГ, защото знае за какво коства това на тези хора, а именно – да работят денонощно, да отстояват позиции на БСП всеки ден, да понасят удари. 24 законопроекта, на 60 часа говорене от трибуната и още много. Коя ПГ е постигала това, попита Нинова.

 

„Чуха се мнения, че ПГ се е напълнила с младоци, детишляци. Какво оспорвате-решение на партия, да се отворим към партията, как очакваме да са опитни, като 15 години ги държите на резервната скамейка, да не би да изземват депутатските места. На думи винаги казваме-ще дадем път на младите, когато това трябва да стане факт, казвате-не са готови, за да бъдем ние вечни. В ИБ били влезли млади хора. Не обиждайте другарите си. Позволихте си да казвате, че политиките на партията се правят някъде навън. Не ви е ли неудобно сега да погледнете тези хора в очите, които работеха непрекъснато, за да сме имаме този продукт днес“, обърна се Нинова към вътрешните опозиционери.

 

Според нея основните критики са били за еднолични решения от Нинова, а всъщност недоволните критикували Устава на БСП и решения на конгреса и НС. „Мислих, че атакувате лидера, защото сте обидени от промените, които направихте, сега виждам, че не е така. Следейки позициите си, разбирам, че не атакувате лидера в лично качество, а критикувате посоката на партията, защитавайки позиция на едрия бизнес. Вие искате да промените посоката на партията, което минава през смяната на лидера. Защо сега?, попита Нинова и заяви, че според нея това се случва, защото БСП е дала отпор на завладяната държава и не е поискала постове, както и да бъде опитомена от Бойко Борисов.

 

„Разклатихме сериозно парламентарно мнозинство и управляващото мнозинство до степен да завалят оставки в НС и, защото дойде време да представим истинската алтернатива, а не поредната фалшива. Опозицията не може да бъде опитомена, значи трябва да бъде разбита. От нас зависи дали ще допуснем това. Не съм безгрешна, човек трябва да чува и да се коригира, но някои критики не приемам категорично. Информираха ме, че днес ще се явявам на тест на къде ще бутам БСП. Ако усетите, че партийният или държавен водач, го е докарал до там да се скрие отзад и да ви бута, махайте го веднага. Този човек не става, лидерът седи отпред и води, поема удара, но само ако има зад гърба си силна, смела и единна партия-нашата. Ако усетите до това, е един лидер го е докарал до това да си крепи стола, ще ви предаде, махайте го веднага. Не мога да ви обединявам за лични цели за използване на партията за власт, пари и постове“, подчерта Нинова.

 

„Няма да искам вот на доверие или не. Не съм за пост. Доказах го, когато отказах поста председател на НС. Ако мислих за себе си щях да използвам случващото се в момента на тази силна атака отвън и отвътре, да подам оставка и да отидем на избори, щях да спечеля, след 2 месеца отново щях да съм председател, но председател на какво? На партия, където 2 месеца вътрешно партийни лобита са ровили вътре, външни сили са ровили с мръсни ръце.

 

На кой лидер му е нужна такава партия? Ето защо не мислейки за себе си, а за партията ви казвам-нямам дребна амбиция за лична облага и пост, но имам голяма амбиция-да променим България. Мога да ви дам самочувствие, че може да управляваме по-добре България, че сте победители, защото сте, вие сте единствените побеждавали ГЕРБ някога в тази държава. Но, ако сме заедно и единни само. Не искам просто власт, искам този свят да се промени. С вас може, да го променим“, обърна се към делегатите още Нинова.

 

Станете почитател на Класа