Делян Пеевски внесе проект срещу "вторичния грабеж" в КТБ

Депутатът от ДПС Делян Пеевски внесе проект за промяна на Закона за банковата несъстоятелност, с който предлага да се вземат "адекватни мерки за противодействие на схемите за вторично разграбване

на активите, закупени с пари на КТБ".

 

 

 

 

 

 

Проектът, внесен в съавторство с Йордан Цонев и Хамид Хамид, предвижда да се забрани на синдиците на банки в несъстоятелност да заличават обезпечения в полза на банката чрез прихващания или други способи, различни от реални плащания.

 

Делян Пеевски

 

Законопроектът иска още да се въведе "относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземания с произход от банката, когато вземането е прехвърлено фиктивно. Третото предложение на депутатите от ДПС е да се увеличи срока за предявяване на отменителни искове по несъстоятелността от 2 на 5 години.

 

"С това ще се увеличи ефективността на синдиците и няма да останат случаи, при които изтичането на срока да преклудира действията по несъстоятелността", се казва в мотивите.

 

Текстът на Пеевски предвижда още две мерки, които засягат специално КТБ: да се обявяват за нищожни всички заличени от квестори или синдици на КТБ обезпечения (в периода от поставянето под особен надзор до началото на осребряването), учредени от длъжници на банката; и да се въведе относителна недействителност върху сделки с прехвърляне на дялов и акции, извършени от длъжници на КТБ след поставянето й под специален надзор.

 

"С така предложените промени съществено ще се подобри ефективността на нормативната уредба в производствата по несъстоятелност на банки, както и фактическите и правни възможности на синдиците за попълване на масата на несъстоятелността", се казва още в мотивите.

 

Пеевски vs. "порочния пирамидален модел на Цветан Василев"

 

В отделно изявление, публикувано в "Епицентър" след внасянето на проекта, Делян Пеевски разяснява причините, поради които иска промяна в законодателството заради КТБ.

 

 

"Ние искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на порочния пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите.

 

Предвид, че методите за вторичния грабеж на активите, закупени с пари на КТБ, представляват фактически и правен прецедент - основно чрез фиктивни и многократни цесии, позволяващи формиране на „вземане" в полза на новорегистрирани дружества с минимален капитал, които на свой ред предявяват това вземане към дружество с активи, с произход от КТБ, то адекватния законодателен отговор е крайно необходим.

 

По същия начин стои въпросът и с неправомерно заличените обезпечения от страна на бившите квестори на КТБ, което позволи активи за стотици милиони лева да преминат в собственост на физически лица, кухи дружества и офшорни фирми, без срещу това да са постъпили пари в масата на несъстоятелността", се казва в изявлението.

 

Пеевски пише, че очаквал "съпротива от страна на лицата, стоящи зад ограбването на банката, както и от страна на медиите, даващи трибуна на тези лица", като твърди, че дебатът по проекта "неминуемо ще разкрие кои политици и народни представители искат да защитят националния интерес и кои са зависими от лицата, ограбили и продължаващи да ограбват КТБ".

Станете почитател на Класа