2018-а: вдигат пенсиите с 13 лв.

От 1 октомври минималната става 200 лв.

Дете си вади ТЕЛК, за да влезе в градина, и 18 г. ще му плащат по 500 лв. на месец

 

През 2018 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 3,8%, а не с 2,4 на сто, колкото се получава по златното швейцарско правило. Това били разчетите на Националния осигурителен институт, обясни новоизбраният му управител Ивайло Иванов пред БНР.

 

Увеличението с по-голям размер от швейцарското правило стана възможно, след като от 2017 г. бе променен начинът на индексация на пенсиите. Те вече се преизчисляват с увеличение на тежестта на година стаж.

 

Средното увеличение на пенсиите през следващата година ще е 13 лв., ако бъде одобрено предложението за 3,8 на сто. При увеличение с 2,4% върху средния размер на пенсиите за 2016 г. от 341,74 лв. означаваше да бъдат добавени по 8,20 лв.

 

 

От 1 октомври тази година ще бъде увеличена още веднъж минималната пенсия и тя ще стане 200 лв. на месец, припомни Иванов. С увеличението вече 800 хил. души ще са на минимална пенсия, съобщи управителят на осигурителния институт. Това е второ увеличение на минималната пенсия, след като от 1 юли тя стана 180 лв., както бе договорено в управленската програма на ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

 

Вдигането само на минималната пенсия, а след това при възможност и на останалите е по-добрият ход за увеличение на доходите на възрастните, обясни Иванов.

 

Готвената реформа на ТЕЛК и инвалидните пенсии цели да намали измамите, а не да намали плащаните средства. Всяка година за инвалидни пенсии се плащат 1,8 млрд. лв. Реформата предвижда въвеждането на 6-степенна проверка, преди да бъде отпусната инвалидна пенсия, изваждане на възрастните хора от тези, които могат да получат плащания за инвалиди, и пр. както “24 часа” вече писа.

 

ТЕЛК носи 40 привилегии, коментира в неделя Иванов. И разказа, че на дете му е извадено решение на ТЕЛК, за да може да влезе в детска градина, а държавата сега ще трябва да му плаща по 500 лв. на месец като инвалидни помощи, докато стане на 18 г.

Станете почитател на Класа