Българските депутати трябва да отхвърлят споразумението между ЕС и Канада-СЕТА

Разпоредбите на СЕТА, които пренебрегват юрисдикцията на България, не могат да бъдат приети от българи, което поставя пред тежък избор депутатите. Може и просто да не го вкарват в дневния ред до 1 декември 2017 год.

 

Всички страни-членки на ЕС трябва да подпишат и ратифицират споразумението, за да може то да влезе в сила.


Надявам се, поне някъде ще възтържествува разумът и националната отговорност пред глобалните зависимости. За родните депутати имам сериозни резерви.


Тръмп спря действието на търговското споразумение с Канада и Мексико (NAFTA и обяви нови преговори.


На 21 октомври 2016 г. глобалистите от България оттеглиха въпросите си към СЕТА, след като получиха писмени уверения,(нещо като рекет или бартер), от Отава, че визите ще отпаднат от 1 декември 2017 г.,но само при условие че СЕТА бъде подписано от България предварително.


Президентът Румен Радев поиска през юли Конституционният съд да тълкува няколко текста от основния закон във връзка с търговското споразумение между Европейския съюз и Канада — СЕТА. Позицията на КС обаче няма да може да блокира ратификацията на споразумението в българския парламент, тъй като Радев не е поиска изрично обявяването на текстове от споразумението за противоконституционни.

 

Експерти по международно право: България не трябва да ратифицира СЕТА.


Търговското споразумение с Канада е в ущърб на държавата и в интерес на глобалните корпорации. Арбитражните съдилища са основен проблем. България не трябва да ратифицира СЕТА, всеобхватното търговско споразумението между ЕС и Канада, което трябва да влезе в сила на 21 септември ни предупредиха проф. Гюс Ван Харнет, преподавател по административно и международно инвестиционно право в Канада и проф. Лорънс Анкерсмит, експерт по европейско право във Великобритания.

 

Европейският съд в Люксембург издигна бариера пред споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада — СЕТА. Съдиите в Люксембург решиха, че европейските институции нямат право да решават еднолично подобни въпроси.


Според решението им правителствата на държавите-членки, трябва да вкарат подобни споразумения за одобряване от националните им парламенти.


Европейският съд: Националните парламенти трябва да решат за СЕТА.


Това решение на съда в Люксембург изправи Европейската комисия пред неочаквани пречки, тъй като нейното мнение бе, че за одобряването на договор като този с Канада, са достатъчни съгласията на зависимите националните правителства и на Европейския парламент, което щеше да бъде лесно.


Въобще парламентите са голяма пречка за глобализма и глобалистите. Да не говоря за референдумите — те са им кошмарът. Нали бяха демократи?


Съдът изтъква, като главна причина планираните правила за регулиране на спорове между държавите и инвеститорите-Арбитражите. Разпоредбите, които пренебрегват юрисдикцията на страните-членки, не могат да бъдат приети без тяхно съгласие, обяви съдът.


Разпоредбите за чуждите инвеститори не са от изключителната компетенция на институциите на ЕС, твърдят съдиите.

 

Решението на съда нанесе удар по глобалистите, удар срещу Европейската комисия и председателя ѝ Жан-Клод Юнкер, които настояват, че тези въпроси са от компетенциите на продажните общоевропейски институции. Те се страхуват, че глобалистката търговска политика ще бъде парализирана, ако решенията трябва да се взимат не само от Европейската комисия и Европейския парламент, но и от националните събрания.


Европейската комисия бе принудена да се съгласи, че не само Европейският парламент трябва да одобри CETA, но и всяка страна поотделно. Това ще забави влизането в сила на споразумението, а дори би могло да го спре.

 

Канада, обаче подканва страните от ЕС да ратифицират търговското споразумение. Канадският министър на външните работи Стефан Дион призова страните членки на ЕС, да подкрепят споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС (CETA), за да докажат, че не е “замразено” след британския референдум, писа Financial Times.

 

Всички страни-членки на ЕС трябва да подпишат и ратифицират споразумението, за да може то да влезе в сила. Първоначално Чехия, Румъния и България заявяват, че няма да подпишат споразумението, докато не бъдат премахнати визовите изисквания за техните граждани за влизане в Канада. И докато въпросът с визовите изисквания за чешките граждани бе решен на 14 ноември 2013 г. то въпросът с визовите изискванията за България и Румъния остана висящ до октомври 2016г.


На 21 октомври 2016 г. глобалистите от България и Румъния оттеглиха резервите си към създаване на свободна търговска зона между ЕС и Канада, след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани ще отпаднат от 1 декември 2017 г., само при условие че СЕТА бъде подписано.

 

 

Станете почитател на Класа