БСП и зелените са виновни за Калиакра и НАТУРА!

Зелените партии са като дините – отвън зелени, отвътре червени. Това е нещо общоприето в целия свят и дори в България, където зелените отбягват да говорят за това, то все пак не подлежи на спор, при положение че лидерът им Тома Белев е бил кандидат за евродепутат от Коалиция за България, където една от многото предишни партии превъплъщения на зелената идеология беше коалиционен партньор.

 

А червените са особени създания. Техният генезис започва от анархизма и завършва с тоталитарния контрол. Защото според тях законите и реда не са подчинени на по-високи морални принципи и от самите себе си. Именно затова те могат за кратко време да се залюлеят от абсолютния хаос към тоталния ред. От човеколюбивата наивност до човеконенавистната жестокост ги разделя винаги само една крачка – и тази крачка е властта.

 

Наскоро министерството на околната среда прие устройствен план за Приморско, с който да сложи край на спекулациите и споровете къде може и къде не може да се строи. Веднъж щом има правна сигурност обаче, зелените изгубват възможността си да експлоатират несигурността и да капитализират от произвола – тоест да могат да рекетират всеки потенциален инвеститор на основанието, че не е изрично разрешено да се строи еди-къде-си. Това е най-лошият кошмар на левите по принцип; порядък, който е консистентен, непротиворечив и не оставя място за произвол.

 

Дори лошият ред, ако поне е предвидим, понякога е по-добър от произвола. В много тоталитарни режими, включително в България преди време, властта си е служила с този подход – да създава противоречащи си правила, за да може в създалия се хаос, силата да стане единствения източник на право. Затова и сега се вдига обичайната бойна тревога – защото министерството спира произвола и очертава ясни и предвидими линии, а с това отнема поминъка на зелените активисти.

 

Впрочем, в техния протест се споменават територии защитени от Натура 2000, което е забавно, защото днес започна протест на собствениците на земи в Добруджа. Протест съвсем легитимен и основателен, предвид факта, че Натура 2000 ще им забрани не само да строят, но дори да вършат земеделска дейност, да пасат добитъка си и да ловят риба на собствената си територия. И този протест е насочен срещу заповед на министерството на околната среда, което обаче в случая е с вързани ръце – изпълнява съдебно решение, основано на европейски регламент.

 

За който не си спомня, земите блокирани от Натура 2000 покриват повече от една трета от цялата територия на България, но те не са очертани от бюрократи в Брюксел, а от нашето собствено правителство - това на Тройната коалиция, в което тогава Зелената партия участваше. България е една от държавите с най-голям процент блокирана за обработване и инвестиции земя в цяла Европа, 34% при средно 18%, по волята на нейното собствено правителство през 2007 г., което против Конституцията забрани на собствениците да разполагат със земята си, обезщети ги с жълти стотинки, но пък продължава да ги задължава да плащат данъците й. Защо? Защото ако смажеш дребните собственици на земя и погазиш конституционните им права, ще получиш повече субсидии. Затова Тройната коалиция безразборно вкара една трета от България в тази програма за екологично ТКЗС, само и само да се вземат парите от съотвените фондове.

Екологичното ТКЗС е пример как в определени случаи, държавната намеса става удобна и справедлива за Зелените – само когато е подчинена на техните възгледи и когато е подплатена с пари по европроекти за броене на щурци, които могат да се усвояват. Никой обаче не субсидира правото на частна собственост, никой няма да ти каже „браво” понеже имаш конституционни права – напротив, ще ти вземат и данъци за тях. Междувременно срещу министъра ще протестират и собствениците, и комунистите. Общото между двата случая е, че той е избрал реда – къде добър, къде лош - пред безпорядъка. А да избереш реда е много непопулярен избор, почти като да притежаваш частна собственост – не си мил никому и ще те накарат да си платиш с данък.

Станете почитател на Класа