Мария Габриел се дъни като еврокомисар

Грандиозен скандал се разгаря около кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар, научи ПИК от два независими източника, свързани с нашия парламент и Европейската комисия.

 

След резила с неодобрената Румяна Желева и избягалата от поста си Красталина Георгиева България е на път да се издъни и с друга комисарка.

 

Почти 40 дни след официалната номинация на Габриел от правителството на Борисов тя все още не е стъпила в поста си. Не е преминало и дългоочакваното й изслушване пред парламента в Брюксел. Според нашите източници това е безпрецедентно забавяне за утвърждаване на кандидатура според практиките на ЕС.

 

САМО В ПИК! ЖЕСТОК СКАНДАЛ: Мария Габриел се дъни като еврокомисар? Вече 40 дни след номинацията й Брюксел не я назначава! В дъното на интригата: далавера с общински имот на "кумицата"...

 

"Най-максималният период за отлагане досега е бил месец. Габриел бие всички рекорди.

 

Припомняме, че Кристалина Георгиева освободи мястото си миналата есен, през октомври. По тази причина България стои вече девет месеца без представител в Европейската комисия - което е също небивал куриоз в историята на организацията и поставя страната ни в твърде унизително положение.

 

Ето и кратка хронология на злополучното издигане на Мария Габриел, прочула се като кумица на лидера на ЕНП Жозеф Дол.

На 10 май кабинетът я издига за еврокомисар. Ресорът й е неясен, ставала за всичко. Още тогава мнозина наблюдатели отдадоха номинацията й на семеен фактор - нейният съпруг Франсоа Габриел е дясна ръка на шефа на Европарламента Антонио Таяни, а преди това е работил за Жозеф Дол - типична брюкселска номенклатура.

 

След 10 май бе даден двуседмичен срок за препитване на Габриел в европейския парламент. Този двуседмичен срок мина отдавна, а в края на мая се появиха бегли тълкувания, че изслушването е отложено за периода 12-15 юни. Този срок също вече мина - данни за предстоящо изслушване и процедура по встъпване няма!

 

Каква би могла да бъде причината за подобен конфуз?

 

Според източниците на ПИК проблемът е в разгорелия се скандал около Мария Габриел, която е наела общинско жилище от фонда на Софийска община и е плащала за него символичен наем, въпреки огромния бюджет, който й е отпускал ЕС като евродепутат за подобни цели.

 

"Този въпрос няма да й бъде спестен при изслушването, а тя на практика няма какво да отговори. Ще стане още по-унизително. Затова се изчаква с процедурата, докато се намери компромисен вариант. Вече има натиск над българското правителство Габриел да бъде оттеглена и заменена с нова кандидатура, което пък ще ни вкара в още по-голям международен резил"

Станете почитател на Класа