БСП с важни решения на конгреса! Ето какво пише в програмата

Безплатно медицинско обслужване на здравноосигурените, приспадане на лихвите по кредит за първо и единствено жилище до 100 000 лв. на млади семейства, етикет с  наименование "Българско" в магазините. Това са само част от важните предложения на БСП, които са записани в програмата на Столетницата, която трябва да бъде одобрена на конгреса през уикенда.

В програмата на БСП е заложено, че в търговските вериги е трябва да има минимален праг на стоките "Произведено в България" , пише "Стандарт". Освен наименованията "Българско" и "Свежи плодове и зеленчуци" за стимулиране на производството БСП възражда и една от старите си идеи за минимални прагове за предлагане на български стоки в големите магазини. Става въпрос за търговски вериги с годишен оборот над 2 млн. лв. Произведени в България задължително трябва да бъдат 51% от предлаганите плодове и зеленчуци в сезона на производството им и 30% извън него, 70% от предлаганите мляко и млечни продукти, 25% от предлаганите месо и месни продукти, 50% от предлаганото пилешко месо, както и 75% от предлаганите вино и спиртни напитки. Предвижда се и подпомагане на производството на храни за местна консумация чрез стимулиране на "къси вериги на доставка" , т.е. отпадане на многото прекупвачи, без да се уточнява как ще се случи това. За това лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя още на пленума на червените преди две седмици. 

В сферата на здравеопазването пък БСП предвижда още премахване на пръстовите отпечатъци за регистрация на пациенти в болниците и създаване на работещ механизъм за медицинското обслужване на лица, които са в обективна невъзможност да плащат здравноосигурителни вноски. В програмата е записано и че трябва да има минимален праг от 12% на относителния дял от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за първичната извънболнична помощ, оптимизиране на системата на спешната помощ спрямо демографската структура на страната и предварителни договори със студентите по медицина държавна поръчка, които след завършване да останат да работят в България за половината от времето на обучението си, платено от държавата. Същото от БСП настояват да важи и за медицински сестри, акушери и лаборанти.

В частта за развитието на образованието, от БСП са заложили, че висшето и професионалното образование трябва да бъдат според нуждите на държавата. Т. е. държавната поръчка в университетите трябва да бъде основана на планиране на нуждите от работна сила с определени квалификации и специалности. В секторната платформа на червените е записано още, че ще има безплатно обучение за студентите по приоритетните специалности. Предвижда се държавата и бизнесът да изработят национална карта "Образование - Икономика", в която да се очертаят потребностите на икономиката и на пазара на труда по региони, според които да се подготвят кадри в професионалното и висшето образование. В платформата се планират и финансови стимули за бизнеса за прием на ученици на стаж.

Станете почитател на Класа