Изчезнаха милионите за партията на Христо Иванов

Защо новоизлюпеният десен лидер Христо Иванов се отрече от дългоочакваната антикорупционна коалиция за предстоящите парламентарни избори с партията на Радан Кънев? Това е най-обсъжданият въпрос в средите на десните от няколко дни насам. В редиците на десебарите усилено се коментира, че бившият правосъден министър се е продал още преди да е казал „А, Б" като политик. Според версия, лансирана от лидера Кънев пред столични активисти, хора около ГЕРБ са „пробили" основателя на „Да, България".

 

„Не знам какви постове и облаги са му обещали, но три дни след като говорихме по телефона, аз от телевизията научих, че Ицо отказва да се коалира с нас. Явно се е продал на тъмни герберски сили", жалвал се Радан, провесил нос.

 

Хора, приближени до лидера на СДС Божидар Лукарски, обаче разкриха и друга конспиративна версия, която звучи доста по-логично предвид развоя на събитията. Според нея Радан е отсвирен от "новия американски проект" по икономически причини – заради секване на финансите към кръга „Капитал" на медийния олигарх Иво Прокопиев.

 

„Истината е, че Прокопиев е в перманентен фалит. Американците са инжектирали няколко милиона в графа "нови десни проекти в България", но те са отишли за погасяване на негови стари дългове", тръбят хора от висшия ешелон на синята партия.

 

Само преди дни новият фаворит на „Козяк" 16 Христо Иванов разбрал горчивата истина, че е останал без финансиране и ще трябва да разчита само на гола харизма, на държавната субсидия и на безплатните пиар интервюта в грантовите медии. Предвид патовата ситуация той бързо изчислил, че е по-добре да се яви самостоятелно на изборите като партия, защото така ще лапне държавна субсидия само с 1% от гласовете. В противен случай, ако играе в коалиция, прагът за финансиране според закона е доста по-висок – цели 4%.

 

„Явно е решил да играе на сигурно и да вземе парите, вместо да драпа заедно с Радан за влизане в парламента. Я влязат, я не, а после трябва да делят парите на две или на три", коментираха мълвата бивши вече депутати от Реформаторския блок.

 

Социологическите проучвания засега наистина показват, че с 2-3% „Да, България" е доста далече от влизане в парламента, но с тази електорална подкрепа ще удари истински джакпот от държавната субсидия. Самият Иванов излезе преди дни с официално и доста неясно обяснение, че искал сам да се пробва на предсрочните избори през март, та затова е отхвърлил поканата за коалиция с ДСБ и новоучредената платформа с отцепници от Реформаторския блок „Нова Република".

Станете почитател на Класа