Радан Кънев за Борисов: За 10-ти път е булката беглец в кариерата си

Очаквахме решението на президента да даде третия мандат на Реформаторския блок. Ние казахме, че няма да участваме, няма да подкрепяме, но няма да използваме някакви хватки, с които да пречим на колегите да вземат мандата. Това каза Радан Кънев в сутрешния блок на БиТиВи.

Според него голямата отговорност е на ГЕРБ. Поканата от страна на заместник-председателя на СДС Румен Христов за разговори с ГЕРБ е разумно действие, за да могат да седнат и да преценят искат ли я тази отговорност, смята Радан Кънев.

Той заяви, че след като целият парламент може да се обедини срещу съдебната реформа, както и за решения от типа на 37 млн. лв. за НСО и едва 5-6 млн. лв. за службата за борба с тероризма – ДСБ нямат работа в управлението.

Относно действията на Патриотичния фронт, Радан Кънев бе лаконичен с думите: „Наблюдаваме предизборна кампания". В подкрепа на тезата си той изтъкна, че Красимир Каракачанов и колегата му Валери Симеонов чудесно са знаели, че няма никакъв вариант Росен Плевнелиев да даде на тях мандата и си правят много хубаво предизборната кампания.

Според лидера на ДСБ от ГЕРБ правят нещо друго – искат бързи избори с надеждата да вземат по-висок резултат. „Тоест Борисов за 10-ти път – булката беглец в кариерата си, захвърля власт, която му е дадена от народа, в името на това да вземе повече власт. Не се научи между другото, че всеки път взима по-малко", коментира Радан Кънев.

По думите му единствените, които искрено вярват във властта са колегите му от РБ 2 и по тази причина разумно и оправдано е да получат мандата. „Само те вярват, че трябва да се управлява на всяка цена – нека да пробват да съставят правителство", заяви Кънев.

В България интелигентни, задълбочени анализатори много липсват. Ние казваме, че власт се управлява с точно определени цели. „Имаме цел и тя е много амбициозна, тя изключва властта да се упражнява с такива като ДПС, БСП и ГЕРБ и като голяма част от РБ 2", обясни Радан Кънев.

Той заяви, че неговият нов политически проект е насочен към същинското преучредяване на българската република, което означавало коренно нова философия за данъците, за администрацията, тъй като от гражданите и общините се вземало повече. Радан Кънев постави въпрос къде е властта – в общината или в падишаха. По думите му нищо не отива за обикновения човек, нищо не отива в училището на обикновеното семейство. Тук не става въпрос за комунистическо преразпределение на ресурса, а за неговото задържане там, където е произведен, коментира Радан Кънев.

Със сигурност не участваме във формат РБ 2, категоричен е Кънев във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че проектът му е бавен, защото е необходимо време да съградиш политическия проект, който да е достатъчно силен, за да даде на България премиер. Този премиер може да е Радан Кънев, може да е друг човек. Ако премиерът не е реформатор – реформи няма да има, категоричен бе Кънев. По думите му, ако премиерът е слаб и страхлив, България ще се управлява слабо и страхливо и това е, което ни било донесло управлението на Бойко Борисов. „Един слаб премиер, един плашлив човек и едно плашливо управление", коментира още той.

„Ние в момента подготвяме политически проект, който да даде на България в обозримо бъдеще човека, който да може да бъде силен, смел и реформаторски настроен премиер, който да промени философията на упражняване на власт и да успее да се пребори за конституционно мнозинство, което да свика Велико Народно събрание и най-накрая да имаме съдебна система и прокуратура", коментира още Радан Кънев.

Станете почитател на Класа