К. нинова: Ако правителството подпише споразумението с Канада, ще бъде поредното му предателство

Ако правителството подпише споразумението с Канада, ще бъде поредното му предателство!

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според Нинова ако споразумението е цената за спадане на визите, то тя е твърде ниска, защото посещението на българи в Канада е под 1%.

„Ще махнеш визите в Канада, ама ще махнеш визите на 100 българи, които са в Канада, срещу това, че ще предадеш цялата си държава", заяви тя и обвини премиера, че ще хвърли държавата в ръцете на монополите.

Ефектът на споразумението за целия ЕС е, че БВП ще нарасне, 0,02 %, посочи Нинова. Тя обясни, че споразумението съзадава паралелна система за арбитраж, от която могат да се ползват само чуждите инвеститори. По думите на Нинова българските инвеститори нямат достъп до тази съдебна система. „Всеки външен инвеститор, почувствал се ощетен от българската държава, защото не печели достатъчно завежда иск в тази съдебна система, която е зависима. Българската държава и българските инвеститори не могат да се възползват от нея и решениет на този съд не се обжалва", каза Нинова и посочи, че външни и чужди интереси ще яхнат държавата и ще определят политиката ни в областта на икономиката.

Нинова посочи още, че обхватът на споразумението е огромен и в него се казва, че всяка чуждестранна фирма, която има открит филиал в Канада, може да се възползва от това споразумение. „При това няма нито едно задължение и отговорност в това споразумение за тези инвеститори, само права", коментира тя.

По думите й, в споразумението от режима на либерализация, България не е изключила социалните услуги. Нинова подчерта, че българското правителство не е искало да се изключи нито една публична услуга. „Веднъж либерализиран по този начин, пазарът на дадена услуга не може отново да се върне под регулацията на държавата", посочи Нинова. По думите, ако нещо е концесионирано според споразумението, след това държавата няма да може да си го върне.

Корнелия Нинова заяви, че в момента КЗК има съмнение за картел на горивата, а по инициатива на БСП ще се създаде Комисия за картела на горивата, която ще се занимава с това и ако се приеме това споразумение няма да може да се предприемат никакви мерки, докато не питат брюкселските чиновници. Според нея те естествено ще кажат „Не", защото в този картел са техните фирми. „Канада съди ЕС, затова, че Европа си е позволила и ние българите сме си позволили, да забравим ГМО в България и използването хормони в месото", заяви Нинова и подчерта, е има защитни клаузи за канадските стоки, и нито една за българските производители. Тя попита премиера Бойко Борисов дали е вярно, че това в споразумение квотата на внос на месо и мляко от Канада се увеличава до степен, която надхвърля до степен, която надхвърля потреблението в България. Лидерът на БСП заяви, че Канада е заложила всички клаузи за защита на културното си и езиково наследство и богатство, а българското правителство не е заложила такова нещо, но е запазило единствено аудио-визуалните си услуги. „Не ви стига, че предавате икономиката, унищожете и българската идентичност, българския език и култура", посочи Нинова. Тя заяви, че от БСП са внесли в деловодството промени в Закона за храните ,в който се предлага защита на българското производство.

Станете почитател на Класа