Калоян Паргов: ГЕРБ имат безпогрешна технология за фалшифициране на изборите

Политическите ни опоненти са като мързеливите студенти - измислят какви ли не трикове, за да вземат изпита, без да учат, твърди лидерът на БСП-София Калоян Паргов в интервю за Епицентър.бг

 

- Районната избирателна комисия (РИК) на 23-ти избирателен район в столицата намали броя на членовете на секционните избирателни комисии в „Младост" от 7 на 5. Вие, в БСП-София  сте гневни и обжалвате. Защо, г-н Паргов?

 

 - В района, освен изборите за президент и референдума, ще има и частични местни избори за кмет за района. Затова ще има още една секционна комисия точно за този избор. И това е основанието да се намали броят на членовете на СИК за президентските избори и за референдума. Тези два СИК-а най-вероятно ще бъдат на едно място. Така че какви два СИК-а са?! ГЕРБ имат безпогрешна технология за фалшифициране на изборите, но явно висотите, които са достигнали не ги удовлетворяват и измислят нови „хитрини". Откакто са на власт непрекъснато расте броят на невалидните бюлетини.

 

- Какво общо има броят на невалидните бюлетини с управлението на ГЕРБ?

 

- Невалидните бюлетини могат да се „произвеждат". Докато се броят бюлетините, член на СИК, например, незабелязано за колегите си драсва с химикалка по бюлетина, за която е видял, че е за друга партия. Това веднага я прави невалидна, защото законът е много строг по отношение на всякакви маркировки върху бюлетината. Имаме информация, че членовете на СИК от ГЕРБ са получили точно такива инструкции. Ето, затова е важен броят на членовете на секционните комисии. Повече очи да гледат.

 

- Сред тези петима души, членове на СИК, няма ли да има представители на БСП?

 

- Намаляването на броя на членовете на СИК, намалява квотата на БСП като възможност за присъствие във всички секции. Освен това е важно не простото присъствие в СИК, а това да имаш председател или секретар на СИК, защото резултатите се отчитат от тях. ГЕРБ държи да има само председателски и секретарски места и следователно ще те отчитат изборните резултати. Седемчленните комисии ни гарантират по-голямо представителство. По закон представителството на отделните партии е на базата на съотношението на силите от последните парламентарни избори. Преди имахме 296 души в СИК, сега са 104. Ето, затова е битката.

 

- За колко СИК става дума?

 

- В столичния район „Младост" има 125 комисии плюс шест допълнителни, които са подвижни секции или такива, които са разпределени в болнични заведения. В район „Младост" БСП, както стана дума, има право на 104 членове на комисии, което означава, че в 21 от комисиите няма да имаме представители. ГЕРБ има ръководството на всичките 125 СИК-а. 125 е квотата за ръководство в СИК, която се дели на 3 - тоест 42 са председатели, 42 са зам.-председатели и 41 са секретари; на консултациите ГЕРБ поискаха още 10 ръководни поста от РБ в замяна на членове и ги получиха, т.е. ще имат със сигурност 92 от 125 СИК-а, като в изборната нощ ще „уговорят" членовете от други партии да се заменят и на тяхно място да отидат зам.-председателите от ГЕРБ. Пак повтарям - за отчитане на резултатите отиват ръководствата на комисиите.

 

- Опозицията, не само БСП, никъде ли няма думата?

 

- Да, на хартия има, но практиката показва друго. ББЦ и АБВ в „Младост" са заедно, защото в този район ББЦ бяха представени от „Гергьовден", които сега са в съюз с АБВ. Квотите на ББЦ си остават до края на мандата на този парламент, нищо, че тази формация вече не съществува. „Наследниците" ѝ са си разпределили територията на страната и в това разпределение „Младост" се пада на „Гергьовден". Така АБВ и партньори ще имат в „Младост" 68 души. „Атака", които имат право на квота от 30 души, ще работят заедно с Патриотичния фронт, който има 47 души. Остават ДПС, които никога не попълват квотите си.

 

- Те така ли остават незаети?

 

- Не, разбира се. Тези квоти се попълват обикновено служебно от администрацията на района, с други думи - пак от ГЕРБ. Така се получава следната картина: Партия ГЕРБ е представена във всички секционни избирателни комисии, БСП - в 104, ДПС - в 83, реформаторите - в 63, ПФ и „Атака" - в 77, АБВ и „Гергьовден" - в 68.

 

БСП е единствената опозиция, защото всички останали са или бивши или настоящи партньори на Борисов. Те имат добра комуникация с него и не са опозиция, независимо, че се представят за такава.

 

Това, че на практика няма представители на опозицията, пък дава смелост да се правят машинации. Защото не знам дали си представяте в каква атмосфера става броенето. Членовете на комисиите са на крак от пет сутринта, изморени са, искат да приключат и да си отидат. И тук идва моментът на „бързите пръсти". Освен произвеждането на невалидни бюлетини, може да се произведе цял невалиден протокол. В бързината се произвежда един протокол, по който е писано, драскано, повтаряно и който има лош външен вид, но който що-годе отговаря на действителността, защото е писан докато са броени бюлетините. Този протокол обаче е „ориентировъчен" за „специалистите", които правят друг „чист и прегледен", в който техният резултат е значително по-добър. Отиваме да се отчитаме в зала „Армеец". Чете се от „прегледния" протокол. Имахме много такива случаи на предишните избори, но ГЕРБ никъде не допусна повторно преброяване на бюлетините, както е разписано в Изборния кодекс. Имаме дори кандидат за общински съветник на изборите миналата година, чийто глас, който е дал за себе си, не е отчетен, в протокола пише, че в тази секция няма гласове за БСП! Така че, това си е един нов вид на контролиране на вота.

 

- Без реакция ли оставихте този случай?

 

- Не, сезирахме ВАС. Но той още не се е произнесъл. Все пак има някакъв резултат, новите инструкции към изборджиите на ГЕРБ били - правете невалидни бюлетини, но не прекалявайте, не се оливайте като миналия път. Как един представител на БСП в комисия да се противопостави на подобна практика! Особено, ако са го „мотивирали" с 500 лв., каквито случаи, за съжаление, също имаше. Миналата година една жена, член на СИК чистосърдечно си признала: „Грях ми на душата, но взех 500 лв., това са ми ботушите и палтото за зимата!"

 

Близките отношения с администрацията помагат и в други „техники", които могат да се използват в суматохата при преброяването. Ако се знае кои са хората в една секция, които системно не гласуват, от тяхно име може да се пусне „правилна" бюлетина. Има секции в които подобни случаи достигат до 10% от броя на всички гласоподаватели. Колегите от ГЕРБ са като мързеливите студенти - измислят какви ли не трикове, за да вземат изпита, без да учат.

 

- Излиза, че положението е безнадеждно, така ли? Обикновено се казва:  Гласувайте масово, това е рецептата срещу купения вот. Но в този случай как би помогнала?

 

- Не, не е безнадеждно. Подаването на жалби, гласността за подобни нередности е първата стъпка за оправяне на нещата. Миналата година голям интерес към машинациите на ГЕРБ проявиха от Държавния департамент на САЩ. Тези неща се знаят в ГЕРБ. Но въпреки това те отново ще разчитат на „технологиите", за да спечелят президентските избори. Изборното законодателство винаги върви след „изборните технологии", за жалост. За купуването на гласове се вдигна много шум, създаде се обществена нетърпимост и затова „технолозите" заложиха на други практики. Да промениш числата в протокола е много „по-чисто" и евтино, отколкото да разчиташ на сложна схема за купуване на гласове. Все някой ще се издаде, някой ще пропее пред медиите, ненадеждно е.

 

- От БСП толкова ли не можете да измислите номера, с които да обезсмислите машинациите, които твърдите, че опонентите ви се канят да направят?

 

- Измислили сме, но, за да ги реализираме е необходима воля и решителност. Не става дума за нищо сложно, просто за изпълнение на командата „горе ръцете", когато се броят бюлетините. И, ако обичате, отстранете всички химикалки от масата. Освен това при броенето трябва да присъства и наш застъпник, защото един - единствен наш човек в СИК не може да даде отпор на всички останали.

 

- Протестирахте срещу отчитането на бюлетините в зала „Арена Армеец. Защо?

 

- Въпреки хаоса в „Арена Армеец" от изборите през октомври 2015 г., отново е решено да се наеме тази зала за първия тур и там да се разположат районните избирателни комисии (РИК) за столичните 24-ти и 25-ти район. Тоест, отново се залага на създаване на хаос и напрежение вечерта при предаване на протоколите от СИК в РИК. Прилагането на тази схема даде отличен резултат за втори път след 2011 г. в София. Събирането на повече от 5000 души в едно затворено пространство се оказа „страхотен номер на фокусника". Инсценираните безредици, подготвените групи от „изнервени" членове на СИК, виковете и замерването с бутилки с вода и т.н. дадоха възможност хаосът да доведе до желания резултат - подменени протоколи. Последвалата оставка на председателя на ОИК нямаше никаква стойност. Открито се неглижират и нарушават разпоредби на Изборния кодекс като се търсят вратички за неговото заобикаляне, противно на всякаква логика и въпреки статута на ЦИК като компетентен орган по прилагане на Изборния кодекс.

 

А именно, към момента 2-мата зам.-председатели и четирима члена на Общинската избирателна комисия (ОИК) за София град са назначени в трите софийски РИК-а за президентските избори и референдума. Това очевидно не е проблем нито за тези хора, които едновременно са членове на ОИК и на някой от трите РИК-а на територията на Столична община, нито на ЦИК, която е назначила всички избирателни комисии. Резонно възниква въпросът, как едни и същи хора ще изпълняват едновременно - в един ден и едно часово време две функции в две различни комисии, защото е прието РИК за 23 избирателен район и ОИК да приемат документи в зала „Универсиада", а РИК за 24-ти и РИК за 25-и избирателен район - в зала „Армеец". Ще се „телепортират" ли или ще „делегират" права да бъдат подписани в протокола и кой ще следи за това. Ние спазихме закона и заменихме нашия член на ОИК, който стана председател на РИК за 23-и район, защото сме отговорни.

 

Тук мога да задам следния въпрос, след като очевидно за ЦИК не е проблем едно лице да бъде едновременно член на ОИК и РИК, има ли проблем да бъде едновременно член на ОИК и ЦИК или на РИК и ЦИК или на СИК и ОИК например?! Това не би представлявало проблем в друга ситуация, но сега става дума за избори и четири различни комисии. Как едни и същи хора ще се „телепортират" от РИК в ОИК и обратно? Или предварително се залага на този конфликт?

 

Дебатът дали в „Младост" да има отделни помещения за СИК за президентските и за СИК за частичните избори и тяхното разполагане се превърна в игра на котка и мишка между ОИК, Столична община и ЦИК. Към момента ЦИК не е отговорила с решение на този въпрос, а от него зависи дали хората ще гласуват в две съседни помещения или ще обикалят да си търсят секцията за гласуване за кмет на района.

Станете почитател на Класа