Приеха промените в Закона за МВР

Парламентът прие на първо четене предлаганите от екипа на вътрешния министър Румяна Бъчварова промени в Закона за МВР (ЗМВР), които предизвикаха сериозно недоволство сред полицаите през последните месеци.
Текстовете получиха подкрепата на мнозинството, въпреки сериозните критики към тях, след като председателят на ПГ на ГЕРБ и вътрешната комисия Цветан Цветанов даде заявка, че преди окончателното им гласуване ще бъде постигнат "необходимият компромис", давайки да се разбере, че проектът на Бъчварова няма да остане изцяло в този вид.

 Става въпрос за реформата, включваща орязване на обезщетенията при пенсиониране и годишния отпуск на служителите на реда. Както е известно, първият опит за прокарване на тези промени бе саботиран от масови полицейски блокади на ключови пътища в цялата страна.

 В началото на ноември м.г. финансовият министър Владислав Горанов лансира "на тъмно" промени в бюджета за 2016 г., които щяха да лишат служителите в сектор "Сигурност" от допълнително заплащане за прослужено време, както и да намалят обезщетенията за напускащи системата наполовина, а годишният отпуск – от 30 на 20 дни.

"

Станете почитател на Класа