Делян Добрев: Напълно подкрепям декларацията на КРИБ срещу злоупотребите в енергетиката

"Напълно подкрепям декларацията на работодателските организации и им благодаря за активната позиция. Аз също смятам, че е меко казано скандално 95% от приходите на един завод да се формират от продажба на ток на преференциални цени". Това заяви пред Economic.bg председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.Той обясни още, че новият състав на регулатора е решил този проблем още миналия регулаторен период. "Разбирам, че няколко от комисарите оказват натиск за възстановяването на тази скандална практика, мотивирани от незнайно какви интереси", подчерта Добрев. 

"Надявам се КЕВР да продължи да се доказва като независим орган, който взема принципни решения и не се подава на натиск", добави още той.

Припомняме, че работодателските организации излязоха с декларация, в която отново се обявиха срещу злоупотребите и кражбите в енергетиката. Документът бе подписан Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

В декларацията те дават примери за некоректни практики, като заявени завишени количества за изкупуване и плащане на непазарни надбавки, които бъркат в джоба на цялото общество през годините.

Като пример те посочват "Видахим" АД, чийто приходи от продажби на електроенергия за периода 2007-2015 г. са близо 370 млн. лв., или 95% от приходите от продажби на дружеството, определящо се като производител на гуми. 

"С настоящата декларация ясно и категорично заявяваме намеренията си да гарантираме необратимост на реформаторските процеси и да се противопоставим на установените с години модели на безконтролни кражби и злоупотреби", пише още в декларацията.

Станете почитател на Класа