„Стратфор”: България и Румъния струпват войски на НАТО с цел обкръжаване на Русия

Нараства военното присъствие на НАТО на територията на България. София може да играе по-активна роля в украинската криза, се казва в анализ на американската частна разузнавателна компания „Стратфор”.  Румъния и България ще продължат да приемат струпването на войски на НАТО в региона, с цел обкръжаване на Русия, гласи още американската прогноза, цитирана от БГНЕС.

Според „Статфор” културните и исторически връзки между Русия и България предполагат по-топлите ни отношения с Москва. Енергийната ни зависимост от Русия допълва „липсата на пространство за политически маневри”. Освен това Румъния е в пряка борба с Русия за влияние в Молдова“.

Интензитетът на украинския конфликт и продължителността на дуела между Русия и Запада правят Румъния и България по-решителни в отстояването на сигурността им и нападките срещу Русия.

Нарастването на войските на НАТО на територията на двете страни и отношенията между София и Киев са достатъчно красноречиви. По темата от „Стратфор” изтъкват и че през миналия месец украинският президент Петро Порошенко е обсъждал с румънския и българския си колега съвместни военни подразделения. Едно такова начинание вероятно ще прилича на съвместните взводове на Украйна, Полша и Литва и ще увеличи активната роля на България и Румъния в украинската криза, смятат от „Стратфор”.

Според американските анализатори ние и северните ни съседи сме готови да бъдем „по-важни играчи в тази криза, както и в бежанската” и ще бъдем въвлечени в развитието на ситуацията между Европа, Русия и Турция. „Значението им ще нараства”, заключават от „Стратфор” в прогнозата си за България и Румъния.

Станете почитател на Класа